12-daagse wildlife reis Midden-Zweden

Vanaf 18.115 SEK p.p.

  • Logeer in het meest primitieve hostel van Zweden
  • Ontmoet de eland, koning van het bos
  • Verblijf 1 nacht in een berenkijkhut
  • Daal af in een 500 jaar oude zilvermijn
  • Kampeer in een wolvenroedelgebied
  • Ontdek Europa’s dichtste wildernis te voet

Midden-Zweden en dan voornamelijk de provincies Västmanland, Dalarna en Gästrikland vormen een paradijs voor natuurliefhebbers. De regio is toeristisch onderontwikkeld en daarmee de ideale plaats om tot rust te komen en je één te voelen met de natuur. Je brengt je 12-daagse vakantie door in Europa’s dichtste wildernis, een gebied met een overvloed aan wildlife zoals bruine beren, elanden, wolven, bevers, lynxen en ontelbaar veel vogelsoorten. Tijdens deze reis ligt de nadruk op het bijleren over en het observeren van wildlife terwijl je logeert in enkele zeer charmante kleinschalige B&B’s.

Route 12-daagse wildlife reis Midden-Zweden:

Dag 1 t/m 4: Ramnäs
Dag 5: Skinnskatteberg
Dag 6: Korsån
Dag 7: Järbo
Dag 8 t/m 11: Skinnskatteberg

Dag 1: Op eigen houtje reis je naar de eerste B&B die gelegen is middenin de bossen. Daar staat een volledige woning ter uwer beschikking, gelegen op een schapenboerderij temidden van een wolvenroedelgebied. Bij aankomst sta ik klaar om je te verwelkomen en je alle informatie te geven over wat er te beleven valt in de regio. Je krijgt ook stafkaarten en wandelboekjes om te gebruiken gedurende je verblijf. De rest van de dag ben je vrij om te genieten van je eerste dag vakantie.

Dag 2: Vandaag gaan we samen op stap. In de voormiddag gaan we een 500 jaar oude zilvermijn bezoeken en nuttigen we een lunch ter plaatse. In de namiddag neem ik jullie mee op een wandeling in één van de mooie natuurreservaten die Västmanland rijk is. Halverwege de wandeling genieten we van een welverdiende koffiepauze.

Dag 3: Vandaag kunnen jullie zelf inplannen met een bezoek aan o.a. de middeleeuwse stad Arboga, het oudste Zweedse waterpretpark Kokpunten, de cider- en appelsap proeverij te Köping of 1 van de talrijke andere bezienswaardigheden in de regio. ’s Avonds staat er een spannende activiteit op het programma. Dan gaan jullie op zoek naar de koning van het bos, de eland. Eerst maken jullie een wandeling door een stukje oeroud bos, de gids vertelt je ondertussen alles over deze imposante dieren en hun leefomgeving. Na de wandeling geniet je van een buitenmaaltijd bij het kampvuur en later op de avond ga je samen met de gids op zoek naar deze imposante dieren vanuit een minibus. Deze excursie duurt 5 uur, terugkomst is laat op de avond.

Dag 4: Op dag 4 van jullie vakantie krijgen jullie een kano ter beschikking gedurende 6 uur. Het volgende wordt jullie meegegeven voor onderweg: een lunch, snacks alsook een gedetailleerde kaart.
Als jullie liever niet op eigen houtje een kanotocht ondernemen kunnen jullie dit doen samen met een gids die jullie alles zal leren over de bever en zijn habitat, deze activiteit duurt ongeveer 4 uur. Vanaf het water heb je meer kans om wildlife te spotten, omdat je geruislozer bent dan als je de dieren vanaf het land te voet zou benaderen.

Dag 5: Voor 10u moet je de vakantiewoning verlaten. In de late namiddag word je verwacht op een unieke locatie in de bossen. Vanavond ga je een nacht doorbrengen in Zweden’s meest primitieve hostel. In het bos te Skinnskatteberg staat een charmante houtskoolhut je op te wachten. Meer dan dat mag je niet verwachten, er is geen electriciteit en geen stromend water. Beeld je in dat je in slaap valt naast de knetterende open haard en wakker wordt door schitterend vogelgezang. Stilte en wildernis omringen je en bieden je de kans om je eigen hout te hakken of te smullen van bosbessen die je zelf plukt in de omgeving. Je kan er eveneens genieten van een bezoek aan de drijvende sauna of kano’s huren.

Dag 6: Na je verblijf op deze unieke locatie reis je verder naar de provincie Dalarna. Onderweg naar de volgende B&B kan je een bezoek brengen aan het gezellige stadscentrum van Falun of de kopermijn van Falun, deze is erkend door UNESCO als werelderfgoed. Niet enkel het stuk onder de grond is interessant, bovengronds is er eveneens een zeer leerrijk museum. Hierna reis je verder naar je volgende verblijfplaats. Middenin de bossen wacht een oneindig charmante herberg, gelegen in een klein gehucht, je op. Het comfort is eerder basis maar de omgeving is als wakker worden in een betoverende droom. De rest van de dag ben je vrij om te genieten van je vakantie, iets wat in zo’n overweldingende omgeving zeker moet lukken.

Dag 7: Op dag 7 van jullie vakantie kunnen jullie een wandeling maken rond de B&B. In de ongerepte bossen rond Korså Bruk krioelt het van wildlife en je kan zomaar een eland, bever of beer tegen het lijf lopen. Ook zwemmen in het uitgestrekte meer bied je een kans om van de omgeving te genieten en met een beetje geluk zie je een visarend boven je hoofd vliegen. Daarna is het tijd voor jullie volgende, uiterst spannende activiteit. Om 15u word je verwacht in Järbo, daar krijg je alle uitleg over beren en je verblijf in een berenkijkhut. Een open sandwich en koffie/thee worden je aangeboden en rond 16.30u word je naar de kijkhut gebracht waar je ook zal overnachten. Je gaat in de kijkhut een zeer spannende nacht doorbrengen. Je krijgt vooral vogels en eekhoorns te zien. Als je stil genoeg bent krijg je ook wilde bruine beren te zien. In 2019 was de slagingskans voor het zien van beren 85%.

Dag 8: ’s Ochtends om 8 uur word je terug opgehaald door de eigenares van de berenkijkhut en je krijgt in haar fotogallerij een uitgebreid ontbijt aangeboden. Hopelijk heb je veel te vertellen over je belevenissen van de vorige nacht. Een verblijf in de berenkijkhut is vermoeiend omdat je elkaar moet afwisselen om te slapen zodat er altijd iemand wakker blijft om beren te spotten. Bij een succesvolle avond krijg je dus amper je bed te zien. Ter plaatse kan je verder uitrusten in één van de gastenkamers of gebruik maken van de badkamer om je op te frissen indien nodig. Tegen de middag reis je van de provincie Gästrikland terug naar de provincie Västmanland waar je kan inchecken in de B&B waar je tot op het einde van je vakantie zult verblijven.

Dag 9: Vandaag kan je gaan wandelen in één van de talrijke natuurreservaten die Västmanland rijk is. Wil je de koning van het bos liever van dichtbij bewonderen? Dan mag je een bezoek aan het Gårdsjö elandenpark niet overslaan. Of waarom niet lekker genieten van het zicht op het meer dat je vanaf het terras of de tuin hebt met een glas wijn en een goed boek, het is tenslotte jouw vakantie.

Dag 10: Op dag 10 begin je kort na de middag aan de meest spannende activiteit van je reis, de wolvensafari.  Opgelet, je moet je lunch genuttigd hebben voor de wolvensafari om 13u van start gaat. Een avondje uit in wolvenroedelgebied is een fascinerende ervaring die je altijd zal bijblijven en voor veel bezoekers het hoogtepunt van hun bezoek aan Midden-Zweden. De kans op het zien van een wolf is niet zeer groot, de kans om wolvengehuil te horen is aanzienlijk. Tijdens deze excursie reis je in kleine groepen zowel te voet als per minibus door één van de vele wolvengebieden die Zweden rijk is. Je hebt een goede kans om wolvensporen te zien en hun aanwezigheid te voelen. Omdat je nooit genoeg over wolven kunt leren, zal een expert zijn kennis tijdens deze wolvensafari met je delen. In de late namiddag zet je samen het tentenkamp op. ’s Avonds geniet je van een buitenmaaltijd bij het kampvuur. Wanneer de avond valt, ga je dichter bij de wolven om de kans te vergroten dat je ze hoort huilen. Je moet bereid zijn om een uur te wandelen door ongerept terrein, vaak in het donker, in stilte. Je moet er tenslotte iets voor over hebben om in het leefgebied van deze imposante dieren te mogen vertoeven.

Wolven horen huilen is één van de meest opwindende natuurervaringen die je kunt hebben. Hoewel je gids niet kan garanderen dat dit zal gebeuren, werd op de meeste tours wolvengehuil gehoord.

’s Avonds laat keer je terug naar het tentenkamp om te slapen.

Dag 11: ’s Ochtends krijg je een kop koffie of thee en een snack aangeboden. Afhankelijk van de successen van de vorige avond en de locatie van de wolven wordt er soms voor gekozen om vroeg op te staan voor een korte ochtendexcursie. Hierna breek je gezamenlijk het tentenkamp af en ga je terug naar de bewoonde wereld waar je tot slot kunt genieten van een welverdiende brunch. Deze activiteit eindigt om 12u. Je bent de rest van de dag vrij. Een tip: het ecopark Malingsbo-Kloten is zeer dicht bij de B&B gelegen. Je kan er terecht voor talrijke wandelingen, om wildlife te spotten of een laatste duik te nemen in één van de meren alvorens je morgen terug naar huis vertrekt.

Dag 12: Helaas zit je reis door Midden-Zweden er vandaag op maar ik ben ervan overtuigd dat je genoten hebt. Je reist op eigen houtje terug naar huis en geloof me, de eerste dagen zul je terug aan het leven van elke dag moeten wennen. Maar ik ga ervan uit dat je er met opgeladen batterijen terug zult invliegen.

Prijsinformatie 12–daagse wildlife reis Midden-Zweden:

Reisduur: 12 dagen/ 11 nachten
Reissom: vanaf 18.115 SEK per persoon
Inclusief: overnachtingen op basis van kamer + ontbijt, genoemde excursies, genoemde maaltijden

Leave a Reply