Wandeltocht Grövelsjön

Deze 7-daagse tocht waarvan 5 wandeldagen vindt plaats rond het Grövelsjön meer, op het grensgebied tussen Noorwegen en Zweden. Op deze bergketen beleef je het ultieme avontuur, de focus tijdens deze wandeltocht ligt op wildernis, uitgestrektheid en stilte. Het is het favoriete wandelgebied van de Zweden en minder belopen dan de Kungsleden waardoor je niet in het rijtje hoeft te wandelen.

De eerste en laatste nacht verblijf je in een mooi berghotel. Tijdens de 5-daagse wandeltocht overnacht je in basic trekkershutten. Spectaculaire uitzichten, variatie in natuur en toch redelijk comfortabel overnachten. Waar wacht je nog op? Boek dit avontuur nu!

Deze tocht wordt begeleid door een uiterst ervaren en in Zweden opgeleide en erkende berg- en wildernisgids die tevens Nederlandstalig is.

Dit ga je doen!

 • Ontdek al wandelend de hoogtepunten van het berggebied rond Grövelsjön
 • Ga met een kleine groep van 4 tot 7 deelnemers op avontuur
 • Geniet van de schitterende uitzichten op het grensgebied tussen Noorwegen en Zweden
 • Maak samen met je wandelgenoten heerlijke buitenmaaltijden klaar
 • Relax in de sauna op de laatste avond van deze tocht

REISPROGRAMMA

DAG 1 – BESTEMMING GRÖVELSJÖN – MAANDAG 7 AUGUSTUS 2023
Tijdens de namiddag worden jullie verwacht aan het Grövelsjön bergstation.

Na het inchecken bij het comfortabele berghotel, kunnen jullie eventjes relaxen in een gedeelde kamer met eigen sanitair en jullie mentaal voorbereiden op de wandeltocht die morgen aanvangt.

Vandaag maken jullie ook kennis met jullie wandelgids.

DAG 2 – VAN GRÖVELSJÖN NAAR SYLSETH – DINSDAG 8 AUGUSTUS 2023
Na het ontbijt vatten jullie de fantastische wandeltocht aan om 9.30 uur.

Per minibus reis je samen met je wandelgenoten naar Valdalen in Noorwegen van waaruit je wandelt naar het eindpunt van deze eerste etappe genaamd Sylseth. Bij mooi weer kan je genieten van spectaculaire uitzichten over de omgeving en het meer Grövelsjön. Op het hoogste punt van deze etappe doe je samen een stuk van de wandeling die de befaamde botanist Carl Linnaeus aflegde op zijn tocht naar Röros in het jaar 1734.

Wandelafstand: 13 km / Positieve hoogtemeters: 340 m / Negatieve hoogtemeters: 360 m

DAG 3 – VAN SYLSETH NAAR HÄVLINGEN – WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2023
Vandaag begint de dag met een flinke klim waarna je de Zweedse grens bereikt. Vanaf dat punt is het terrein vrij vlak en volg je eventjes geen pad. Je wandelt langs een meer waar de Sami hun rendieren vangen in het begin van de zomer zodat ze de kalveren kunnen merken. Na dit herkenningspunt dalen jullie af en volgen jullie een pad richting het Hävlingen meer waar jullie aan de oever overnachten.

Wandelafstand: 14 km / Positieve hoogtemeters: 220 m / Negatieve hoogtemeters: 200 m

DAG 4 – VAN HÄVLINGEN NAAR SPÅNGKOJAN – DONDERDAG 10 AUGUSTUS 2023
Vandaag staat een zeer gevarieerde wandeldag op het programma. Je begint de wandeling door het bos gelegen aan de oevers van het Hävlingen meer.

Je komt voorbij de ingang van een zeer bijzonder en moeilijk toegankelijk nationaal park genaamd Töfsingdalen. Je volgt het wandelpad en geniet van het natuurgebied wat aan het nationaal park grenst. Je komt voorbij eeuwenoude dennebomen en gekromde berken. Lunchen doen jullie halverwege de tocht bij een oude verlaten zomerboerderij, ‘fäbod’ genaamd in het Zweeds. Hierna wandelen jullie langzaam naar het dal en de meest primitieve berghut op deze wandeltocht genaamd ‘Spångkojan’. Het is hier prachtig, de hut ligt in het bos en aan de rivier.

Wandelafstand: 15 km / Positieve hoogtemeters: 250 m / Negatieve hoogtemeters: 400 m

DAG 5 – VAN SPÅNGKOJAN NAAR LIVALLEN – VRIJDAG 11 AUGUSTUS 2023
Samen met je wandelgenoten moet vandaag een keuze gemaakt worden uit 2 paden. De ene route gaat door gevarieerd bosgebied en is relatief gemakkelijk. De alternatieve route gaat een stuk over de bergketen met een mooie klim door een prachtig oud sparrenbos. Bij gunstige weersomstandigheden is de alternatieve route de mooiste route.

Alternatief 1 – Wandelafstand: 16 km / Positieve hoogtemeters: 410 m / Negatieve hoogtemeters: 350 m
Alternatief 2 – Wandelafstand: 12 km / Positieve hoogtemeters: 190 m / Negatieve hoogtemeters: 120 m

DAG 6 – VAN LIVALLEN NAAR GRÖVELSJÖN – ZATERDAG 12 AUGUSTUS 2023
Vandaag wandel je terug naar het startpunt van dit avontuur. Deze laatste wandeldag is zeer afwisselend. Je begint de tocht langs de rivier en stijgt langzaam maar zeker tot je de boomgrens hebt bereikt. Hierna loop je het laatste stuk door het berggebied tot je de bewoonde wereld in het vizier krijgt. Op het einde van deze 5-daagse inspanning daal je richting het meer Grövelsjön waar je kan genieten van de sauna en het diner dat geserveerd wordt in het hotel.

Wandelafstand: 17 km / Positieve hoogtemeters: 260 m / Negatieve hoogtemeters: 140 m

DAG 7 – HET EINDE VAN EEN ONVERGETELIJK AVONTUUR – ZONDAG 13 AUGUSTUS 2023
Na het ontbijt zit deze 7-daagse erop en keer je terug naar de bewoonde wereld.

Het is mogelijk om je verblijf met 1 of meerdere dagen te verlengen in de provincie Dalarna of andere provincies van Midden-Zweden. Contacteer me gerust indien je meer informatie wenst over de verschillende mogelijkheden.

Praktische informatie:

Datum: Maandag 7 tot zondag 13 augustus 2023 (7 dagen / 6 nachten)

Ontmoetingspunt: STF Fjällstation Grövelsjön te Idre. Er zijn verschillende manieren om naar Idre te reizen. Reis je met het openbaar vervoer dan wacht je een busrit van 3,5 uur vanuit Mora. Mora is te bereiken per trein. Uiteraard kan je het startpunt van deze wandeltocht ook bereiken met de wagen.

Logies: Tijdens de wandeltocht logeer je 4 nachten in basic trekkershutten. Voor aanvang en op het einde van de meerdaagse wandeltocht logeer je telkens 1 nacht in het comfortabele berghotel.

Weersomstandigheden: De gemiddelde temperatuur tijdens de maand augustus bedraagt overdag 18 graden en ‘s nachts 6 graden Celsius. De helft van de maand is het gemiddeld droog en de neerslag bedraagt gemiddeld 80 mm.

Toegankelijkheid: Deze wandeltrektocht is geschikt voor de geoefende wandelaar die zonder problemen een rugzak van 10 kg kan dragen over een afstand van 10 km, dit gedurende meerdere dagen. Omwille van de af te leggen kilometers over af en toe ruw terrein, is wandelervaring een noodzaak. Het startgewicht van de rugzak bedraagt 15 kg. Je kan je op deze wandeling voorbereiden door regelmatig grote wandelingen te maken met bepakking. De te wandelen afstand tijdens deze tocht bedraagt 80 km.

Benodigdheden: Een rugzak met een inhoud van minimaal 50 L, wandelstokken (rugzak en wandelstokken kunnen eventueel ook gehuurd worden), aangepaste kledij en schoenen (meer info hierover beschikbaar op aanvraag).

Groepsgrootte: Deze tocht gaat door bij een minimum van 4 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 7.

Prijs: De prijs bedraagt 11.875 SEK per persoon.

Wat is inbegrepen?

 • Persoonlijke Nederlandstalige begeleiding van dag 1 tot dag 7
 • Overnachting in het hotel te Grövelsjön op dag 1 en 6
 • Alle maaltijden vanaf ontbijt op dag 2 t.e.m. ontbijt op dag 7
 • Overnachting in basic trekkershutten van dag 2 t.e.m. 5
 • Busrit van Grövelsjön naar Valdalen
 • Gebruik van een lakenzak voor overnachting in de hutten (dekens en kussens beschikbaar ter plaatse)
 • Gebruik thermosfles en drinkkopje

Prijs is exclusief:

 • Transport naar en van Grövelsjön (mogelijkheid om bus- en treintickets bij te boeken)
 • Reisverzekering (inclusief repatriëring), hospitalisatie- en annulatieverzekering
 • Persoonlijke uitgaven

Boeking of bijkomende vragen: Neem contact op via e-mail: sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70