Berenkijkhut

Op een kleine 3 uur rijden ten noorden van Stockholm, kan je bruine beren in het wild observeren. Zweden’s meest zuidelijke berenkijkhut ligt in het noorden van de provincie Gästrikland. Deze grotere, nieuwe kijkhut (ter vervanging van de vorige berenkijkhut) is speciaal gebouwd voor het observeren van beren en andere diersoorten. De hut van ongeveer 18 m2 met 10 foto-openingen op verschillende hoogtes biedt plaats aan 6 personen. In dit grote dennenbos met bijna geen menselijke aanwezigheid of verstoring kan er op elk moment een beer opduiken.

Dit ga je doen!

  • Je brengt de nacht door in een kijkhut in het bos
  • Fotografeer talrijke vogels en zoogdieren
  • Grote kans op het zien van wilde bruine beren

Je verzamelt uiterlijk om 15 uur in een bezoekerscentrum waar je tijdens het nuttigen van een hapje en drankje uitleg krijgt over de activiteit. Hierna wordt je naar de kijkhut gebracht waar je de nacht zal doorbrengen.

De hut beschikt over 4 slaapplaatsen in een dubbel stapelbed en extra opklapbare veldbedden voor een 5de en/of 6de persoon. Er is een eenvoudig droogtoilet. Lakens, kussens en dekens zijn aanwezig.

De vier belangrijkste foto-openingen zijn op ooghoogte en op verschillende niveau’s zodat iedere gast comfortabel kan fotograferen. Twee foto-openingen bevinden zich op grondniveau en vier foto-openingen kan je aan de zijkant van de hut vinden. Deze laatste zijn het meest geschikt voor het fotograferen van vogels en eekhoorns. In de observatiehut vind je verstelbare stoelen en verschillende alternatieven om je camera te ondersteunen zoals cardanische ophangingen, bean bags en schommelstatieven. Een eigen statief meenemen heeft geen zin. Het gebruik van een cameraflitser is niet toegestaan!

De beren zijn erg schuw dus probeer ze niet af te schrikken door teveel lawaai te maken. Hoe stiller je bent, hoe groter de kans dat je wilde bruine beren kunt observeren. Als ze op een gunstig tijdstip komen zijn ze zeer goed te fotograferen.

Als alleenreiziger deel je de hut met een andere deelnemer.

Behalve beren kan je er ook allerlei vogels (grijskopspecht, grote bonte specht, gaai, roofvogels, etc.) en eekhoorns fotograferen. Af en toe loopt er ook een vos voorbij.

De volgende dag wordt je om 8 uur opgehaald door de gids en een ontbijt aangeboden in het bezoekerscentrum. Na het ontbijt kan je gebruik maken van het gastenverblijf (logeerkamer, keuken en badkamer) indien gewenst alvorens verder te reizen naar je volgende bestemming.

Je mag de hut NIET verlaten tussen aankomst en totdat de gids je de volgende ochtend om 8 uur terug komt ophalen.

Praktische informatie

Periode: De berenkijkhut is te boeken van 20 april tot 10 september; alle dagen van de week behalve op maandag.

Tijd: Afspraak om 15 uur, de excursie duurt tot 09.30 uur de volgende ochtend.

Ontmoetingspunt: Järbo (Gästrikland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk die zonder problemen kan wandelen. De wandeling naar de kijkhut bedraagt slechts 200 meter maar de bosgrond is vaak ongelijk en bestaat op verschillende plaatsen uit keien.

Prijs: 3000 SEK / persoon: de prijs is inclusief thee/koffie en open sandwich bij aankomst, transport naar en van de kijkhut, overnachting in de kijkhut, ontbijtbuffet en toegang tot de gastenkamer waar je eventueel kunt rusten na je verblijf in de kijkhut. Speciale prijs voor kinderen, families en groepen.

Mee te nemen: Geschikte kledij (laagjes), geschikte schoenen (het is ongeveer 200 meter wandelen naar de hut), verrekijker, dikke sokken (er zijn pantoffels aanwezig), je cameramateriaal en eten en drinken voor ‘s avonds (16 uur tot 08 uur, geurloos en geen knisperende verpakkingen). Vergeet ook je portie geduld niet. Kom ook zelf geurneutraal: parfums of andere sterke geuren worden afgeraden.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

Foto’s gemaakt door deelnemers:

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70