Berenkijkhut

Op een kleine 3 uur rijden van Stockholm kun je bruine beren in het wild observeren. Zweden’s meest zuidelijke berenkijkhut ligt in het noorden van Gästrikland. Daar is een speciale kijkhut gebouwd waar zowel beren als andere dieren vaak geobserveerd worden. De hut die op een kleine heuvel staat en uitzicht in 3 richtingen heeft, beschikt over 4 zitplaatsen en 9 foto-openingen. In het mossige dennenbos met grote rotsblokken kan op elk moment een beer opduiken.

Dit ga je doen!

  • Je brengt de nacht door in een kijkhut in het bos
  • Fotografeer talrijke vogels en zoogdieren
  • Grote kans op het zien van wilde bruine beren

Je verzamelt uiterlijk om 15 uur in een fotogalerij waar je tijdens het nuttigen van een hapje en drankje uitleg krijgt over de activiteit. Ongeveer anderhalf uur later wordt je naar de kijkhut gebracht. Je spendeert de nacht in de kijkhut; er zijn slaapplaatsen voor 4 personen en een eenvoudig toilet (beddengoed is inbegrepen – kussens en dekens worden voorzien). De volgende ochtend om 8u wordt je opgehaald door de gastvrouw en krijg je een ontbijt voorgeschoteld. Indien nodig mag je gebruik maken van het gastenverblijf (gastenkamer, keuken en badkamer) om uit te rusten voor vertrek.

De beren zijn erg schuw dus probeer ze niet af te schrikken door teveel lawaai te maken.

Als je alleen bent, wordt je samen met anderen in de hut geplaatst. In 2020 was de slagingskans op het zien van beren 90%. Dus hoe stiller je bent, hoe groter de kans dat je de beren kunt zien. Als ze op een gunstig tijdstip komen zijn ze zeer goed te fotograferen.

Behalve beren kun je er ook allerlei vogels (grijskopspecht, grote bonte specht, gaai, roofvogels, etc.) en eekhoorns fotograferen. Af en toe loopt er ook een vos voorbij.

Praktische informatie

Periode: De berenkijkhut is te boeken van 20 april tot 10 september; alle dagen van de week behalve op maandag.

Tijd: Afspraak om 15 uur, de excursie duurt tot 09.30 uur de volgende ochtend.

Ontmoetingspunt: Järbo (Gästrikland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk die zonder problemen kan wandelen. De wandeling naar de kijkhut bedraagt slechts 400 meter maar de bosgrond is vaak ongelijk en bestaat op verschillende plaatsen uit keien. Een korte klim om de kijkhut te bereiken op het einde van de wandeling is noodzakelijk.

Prijs: 3000 SEK / persoon: de prijs is inclusief thee/koffie en open sandwich bij aankomst, transport naar en van de kijkhut, overnachting in de kijkhut, ontbijtbuffet en toegang tot de gastenkamer waar je eventueel kunt rusten na je verblijf in de kijkhut. Speciale prijs voor kinderen / families.

Mee te nemen: Geschikte kledij (laagjes), geschikte schoenen (het is ongeveer 400 meter wandelen naar de hut), verrekijker, dikke sokken (er zijn pantoffels aanwezig), je cameramateriaal en eten en drinken voor ‘s avonds (17u-08u, geurloos en geen knisperende verpakkingen). Vergeet ook je portie geduld niet. Kom ook zelf geurneutraal: parfums of andere sterke geuren worden afgeraden.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

Foto’s gemaakt door deelnemers: