6-daagse lente fotografiereis vogels en beren in Midden-Zweden

Hallo, bedankt voor je interesse in Amazing Nature Scandinavia! Hieronder vind je een speciaal reisprogramma voor een self-drive 6-daagse lente fotografiereis door Midden-Zweden met focus op vogels en wilde bruine beren. Indien je meer informatie wenst of als je vragen hebt, aarzel dan niet om me te contacteren via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com.

Dit ga je doen!

  • Observeer visarenden vanaf een boot
  • Bewonder de balts van korhoenen en auerhoenen van dichtbij
  • Verblijf in een gezellige B&B op een biologische boerderij
  • Breng een nacht door in een berenkijkhut
  • Geniet van lekkere maaltijden geproduceerd met lokale ingrediënten

Route 6-daagse lente fotografiereis vogels & beren Midden-Zweden:

Dag 1 tot 5: Krylbo
Dag 5 tot 6: Järbo

REISPROGRAMMA

DAG 1 – MAANDAG 24 APRIL 2023
Na het ophalen van je huurauto op de luchthaven van Stockholm, rij je naar een huiselijke B&B gelegen in Krylbo waar je kan inchecken vanaf 15 uur. Vanaf de luchthaven is het 1 uur en 45 minuten rijden naar de accommodatie waar je meerdere dagen verblijft op basis van volpension. Uiteraard kan je ook met eigen wagen naar Zweden reizen.

‘s Avonds wordt een 2-gangendiner geserveerd.

Deze B&B is in familiehanden en bevindt zich op een biologische boerderij. Hier kun je echt ervaren hoe het is om te leven op het Zweedse platteland.

De accommodatie is omgeven door bos en weilanden en de vele dieren die op de boerderij leven. Je kan er gebruik maken van gedeelde gezellige leefruimtes, een goed uitgeruste keuken en verschillende gedeelde badkamers.

Ter plaatse kan je vrij wandelen in de bossen of velden. De boerderij is het startpunt van een 18,4 km lange luswandeling en is gelegen in het pittoreske Svartådalen, het Zwarte Rivierdal. Het is tevens mogelijk om een ​​kortere lus van ongeveer 8 km te wandelen met start- en eindpunt op de boerderij.

Op het domein bevindt zich een kleine boerderijwinkel waar vlees, groenten en zuivelproducten verkocht worden.

Tijdens de vrije momenten in Krylbo kan je een bezoek brengen aan de meer dan 500 jaar oude zilvermijn van Sala, de middeleeuwse stad Arboga, de cider- en appelsapproeverij te Köping, een traditionele banketbakkerij in Norberg of een van de vele andere bezienswaardigheden of natuurgebieden in de regio.

Zilvermijn Sala: https://www.salasilvermine.com/
Cider- en appelsapproeverij te Köping: https://kopingsmusteri.se/en/
Traditionele banketbakkerij te Norberg: http://www.elsaandersonskonditori.se/

DAG 2 – DINSDAG 25 APRIL 2023
Vandaag moet je vroeg uit de veren voor een rit van 1 uur en 30 minuten naar Torshälla. Maak je geen zorgen, er is bijna geen verkeer in Midden-Zweden, laat staan verkeerslichten ;-). Bij aankomst om 5.30 uur ga je enkele uren op visarendsafari.

Je vaart mee op een kleine boot over het Mälarenmeer, het 3de grootste meer van Zweden. Het duurt niet lang alvorens je gezelschap krijgt van grote groepen brutale meeuwen, wat erg leuke foto-onderwerpen zijn en een goede manier om te oefenen met het fotograferen van vogels in de vlucht!

Deze meeuwen dienen echter vooral als lokmiddel voor de visarenden. Je krijgt de kans om unieke foto’s te maken van visarenden terwijl ze afdalen naar het wateroppervlak om de vissen te vangen die hen vanaf de boot worden toegegooid. De visarenden kunnen afdalen naar het wateropervlak tot in een straal van 15 meter van de boot, daarom wordt een zoomlens aanbevolen.

Verschillende visarenden komen meestal dicht bij de boot en verwelkomen gretig de gemakkelijke maaltijden die hen te wachten staan.

Eenmaal je tevreden bent met wat je hebt gezien en de kapitein geen vis meer heeft, is het tijd om terug te keren naar de haven. Van daaruit keer je terug naar Krylbo voor een lekkere lunch en wat welverdiende rust.

Rond 18.00 uur ontmoet je een andere gids in Fläckebo, wat zich op een half uur rijden van de B&B bevindt.

Je brengt de nacht door in een zeer comfortabele fotografiehut geschikt voor 4 personen van waaruit je de volgende ochtend de balts van de korhoen van dichtbij kunt meemaken. De gids zal je begeleiden over het moeras naar de hut, de wandelafstand bedraagt ongeveer 400 meter. Waterdichte laarzen zijn een must!

De goed geïsoleerde fotohut is 6 x 3 meter en is voorzien van 2 stapelbedden, een droogtoilet en verwarming. Onder de ramen zijn vier lensopeningen geplaatst. Zittend in stoelen, bedekt met comfortabele schapenvachten, in de behaaglijke warmte, stelen gemiddeld 30 mannelijke korhoenen de show, meestal niet verder dan 20 tot 30 meter van de hut. Ambitieuze fotografen kunnen in de vroege ochtend plaatsnemen in schuiltenten, geplaatst op houten platforms, om ‘s ochtends dichter bij de vogels te komen.

De fotografiehut staat op een stuk moeras in het natuurgebied van Svartådalen (het Zwarte Rivierdal) in de provincie Västmanland. Het bos rondom het moeras maakt deel uit van een gebied van 750 km² dat alleen wordt doorkruist met onverharde wegen en paden en zeer weinig bebouwing. De kans op verstoring is daarom klein en de overvloed aan wilde dieren groot.

Het volgende is bij de activiteit inbegrepen: transport naar de hut, briefing in het Engels, bedlinnen, avondmaaltijd, ontbijt en het gebruik van pantoffels, comfortabele stoelen bedekt met schapenvacht, dekens, kaarsen, lucifers en een zaklamp.

Wat dien je zelf mee te nemen? Warme kledij (kleding in laagjes), geschikte warme en waterdichte laarzen, camera met opgeladen batterij, statief met balhoofd, verrekijker, hoofdlamp, fles water en een handdoek.

Deze activiteit is geschikt voor iedere natuurliefhebber en/of vogelaar. Ook ambitieuze fotografen en filmmakers komen aan hun trekken.

Nadat je je (samen met andere wildlifefotografen) in de fotografiehut hebt geïnstalleerd, zorgt het lentegezang van lijsters en roodborstjes voor een sfeervolle, rustige avond. In de verte hoor je al het gekakel van de korhoenen die een zachte avondshow opvoeren. Je valt in slaap met de geluiden van de natuur, misschien zelfs met de roep van de ruigpootuil.

DAG 3 – WOENSDAG 26 APRIL 2023
Je wordt gewekt door trompetterende kraanvogels of wilde zwanen. Nog voor zonsopgang hoor je de roep van de korhoenen alleen maar sterker worden, dan is het tijd om in actie te komen en dit unieke schouwspel van dichtbij te observeren.

Je verlaat de fotografiehut pas als de balts is afgelopen, dit om verstoring van de vogels te vermijden.

Wanneer de balts van de korhoenen in de late ochtend is afgelopen (meestal rond 10.00 uur), kan je terugrijden naar de B&B waar je wat tijd hebt om te ontspannen voordat er ‘s avonds weer een spannende activiteit staat ingepland. ‘s Middags wordt een heerlijke lunch geserveerd.

Rond 17.00 uur zal een gids je ontmoeten bij een meer in Skultuna, ongeveer een half uur rijden van Krylbo. Hij zal je begeleiden naar het paargebied waar elk jaar mannelijke auerhoenen vechten om een vrouwtje. Het bewonderen van deze balts is magisch en tot nu toe mijn meest geweldige ervaring ooit met wilde dieren!

Inclusief in deze activiteit: begeleiding naar de schuiltent, een eenvoudige avondmaaltijd inclusief warme dranken, snacks en ontbijt. In de tent heb je een opblaasbare mat en een warme slaapzak met katoenen lakenzak tot je beschikking.

Wat dien je zelf mee te brengen? Warme kledij (kleding in laagjes), geschikte warme en waterdichte laarzen, camera op statief, verrekijker, hoofdlamp, flesje water en iets om te lezen of jezelf ‘s avonds bezig te houden.

WEES GEWAARSCHUWD! De balts van de auerhoen fotograferen is 1 van de moeilijkste uitdagingen voor een natuurfotograaf. Deze vogels zijn veel schuwer dan korhoenen en hun baltsplaats is iets moeilijker te voorspellen. Hun gedrag is ook sterk afhankelijk van hun overgevoeligheid voor wind en verstoring, daarom wordt je gevraagd om realistische verwachtingen te hebben. De eerste poging is niet altijd succesvol. De gidsen werken er echter hard aan om je kansen op succes te vergroten. Hoe meer sessies je boekt, hoe hoger je kans. Je zou deze activiteit een 2de keer kunnen boeken i.p.v. de balts van de korhoen. En vergeet niet: je eigen gedrag is cruciaal voor een geslaagde sessie!

Deze activiteit is enkel geschikt voor de zeer geduldige en toegewijde fotograaf of vogelliefhebber. Het is een echte uitdaging maar dan ook een magische ervaring om de balts van de auerhoen vanaf de eerste rij te beleven.

Terwijl je de schuiltent dichtritst en het jezelf binnen comfortabel maakt, is het tijd om te gaan liggen en te luisteren naar de geluiden van het bos om je heen. Roodborstjes, lijsters en heggenmus zingen levendig. Daarna duurt het niet lang alvorens de eerste auerhoenen landen in de boomtoppen rondom je tent, waar ze de nacht zullen doorbrengen.

Nu is het uiterst belangrijk om stil en kalm te zijn, zodat je de vogels niet afschrikt. Als ze niet gestoord worden, kunnen ze de volgende ochtend een fantastische show voor je neerzetten. Misschien val je in slaap met het trillende lied van de ruigpootuil.

Als deze activiteit je iets te intensief/hardcore in de oren klinkt, kan je ze vervangen door een 5-uur durende elandsafari inclusief buitenmaaltijd.

DAG 4 – DONDERDAG 27 APRIL 2023
Je wordt misschien wakker door het gefluit van een dwerguil. Op dat moment is het tijd om je klaar te maken en de auerhoenen in de boomtoppen rondom je schuiltent te lokaliseren. Al snel zullen ze naar de grond afdalen en rondlopen met hun staarten gewaaierd terwijl ze hun even harde geluiden en verrassend fijne deuntjes uiten. Een geweldig spektakel staat je te wachten!

Na dit spannende avontuur keer je terug naar de B&B voor een welverdiende lunch en een namiddag en avond rust. Deze rust heb je broodnodig om morgenavond wakker te kunnen blijven in de berenkijkhut. ‘s Avonds kan je nogmaals van een lekker 2-gangen diner genieten.

DAG 5 – VRIJDAG 28 APRIL 2023
Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt moet je voor 12.00 uur uitchecken bij de B&B. Daarna vat je de reis naar Järbo aan. Het is 1,5 uur rijden van Krylbo naar het bezoekerscentrum in Järbo, waar je uiterlijk om 14.00 uur verwacht wordt.

Op de route naar Järbo kan je een bezoek brengen aan de kopermijn van Falun, die is erkend als UNESCO-werelderfgoed: https://www.falugruva.se/en/. In dat geval moet je een paar uur voor 12.00 uur de B&B verlaten.

Om 14.00 uur, wanneer je de gids in het bezoekerscentrum ontmoet, leer je alles over beren en je aanstaande verblijf in de zuidelijkste berenkijkhut van Zweden. Er wordt een open broodje en koffie/thee geserveerd en rond 15.30 uur wordt je naar de schuilhut gebracht waar je ook zal overnachten. Indien de weersomstandigheden dit vereisen (ontoegankelijke wegen door smeltende sneeuw) moet je mogelijks een langere wandeling doen om tot bij de kijkhut te geraken. Een avondmaaltijd bestaande uit een pastasalade, sandwiches, fruit, een sapje en koffie/thee zijn inbegrepen.

Deze schuilhut is speciaal gebouwd voor het observeren van beren en andere diersoorten. De hut die op een kleine heuvel staat en uitzicht in 3 richtingen heeft, beschikt over 4 zitplaatsen en verschillende foto-openingen. In het mossige dennenbos met grote rotsblokken kan op elk moment een beer opduiken.

Een nieuwe berenkijkhut (groter en met foto-openingen op verschillende hoogtes) is in aanbouw, foto’s volgen binnenkort.

Je gaat een zeer spannende nacht doorbrengen in de schuilhut (gedeeld met andere natuurfotografen), je krijgt vooral vogels en eekhoorns zien. Als je stil genoeg bent, is er ook een kans om wilde bruine beren te zien die hongerig zijn na hun winterslaap.

DAG 6 – ZATERDAG 29 APRIL 2023
De volgende ochtend word je om 8 uur opgehaald en na een transfer naar het bezoekerscentrum wordt het ontbijt geserveerd.

Hopelijk heb je veel te vertellen over je ervaringen van de vorige nacht. Een verblijf in de berenkijkhut is vermoeiend omdat je elkaar moet afwisselen om te slapen zodat er altijd iemand wakker is om beren te spotten. Op een geslaagde avond krijg je je bed nauwelijks te zien.

Na het ontbijt kan je uitrusten in een van de gastenkamers in het bezoekerscentrum of de badkamer gebruiken om je op te frissen indien wenselijk.

Als je uitgerust bent, begin je aan je reis huiswaarts. Helaas is je vakantie in Midden-Zweden ten einde, maar ik weet zeker dat je ervan hebt genoten. Vanaf het bezoekerscentrum is het 2 uur rijden naar de luchthaven van Stockholm.

Alle activiteiten vinden plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

Prijsdetails vogels en beren lente fotografiereis Midden Zweden 2023:

Reisduur: 6 dagen / 5 nachten
Reissom: 17.030 SEK per persoon (15.695 SEK wanneer je de elandsafari boekt i.p.v. de auerhoenbalts)
Inclusief: overnachtingen op basis van volpension inclusief bedlinnen en handdoeken, genoemde activiteiten en genoemde maaltijden.

Niet inclusief:

  • Transport naar en van Zweden en in Zweden (ongeveer 1.100 km te rijden voor dit programma)
  • Alle maaltijden en dranken tenzij inbegrepen in de activiteit (vermeld in het programma hierboven)
  • Optionele excursies
  • Reis-, hospitalisatie- en annuleringsverzekering
  • Persoonlijke uitgaven

Betalingsvoorwaarden:

Een voorschot van 30% van de reissom dient bij boeking te worden betaald via bankoverschrijving in Zweedse kronen na ontvangst van de factuur. Het saldo van 70% van het totale reisbedrag dient uiterlijk 3 weken voor de startdatum van deze reis te zijn betaald (uiterste betaaldatum: 3 april 2023).

Samenvatting inbegrepen overnachtingen, maaltijden en activiteiten

DATUMACTIVITEITEN & MAALTIJDEN
Maandag 24 April 2023Overnachting in de B&B inclusief 2-gangendiner
Dinsdag 25 April 2023Visarendsafari, ontbijt, rust in de B&B inclusief lunch, overnachting in de korhoenkijkhut inclusief avondmaaltijd
Woensdag 26 April 2023Ontbijt, rust in de B&B inclusief lunch, overnachting in de auerhoen schuiltent inclusief avondmaaltijd
Donderdag 27 April 2023Ontbijt, rust in de B&B inclusief lunch en 2-gangendiner
Vrijdag 28 April 2023Ontbijt, overnachting in de berenkijkhut inclusief avondmaaltijd
Zaterdag 29 April 2023Ontbijt in het bezoekerscentrum

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70