Wolvensafari

Copyright foto: Jan Nordström

Wolven zijn fascinerende dieren: ze zijn mysterieus, betoverend, wild en energiek. Ze wekken meer interesse bij ons op dan welk ander wild dier dan ook en toch weten we eigenlijk niet veel over hen. Een avondje uit in een wolvenroedelgebied is een fascinerende ervaring die je altijd zal bijblijven.

Voor veel bezoekers is deze wolvensafari het onverwachte hoogtepunt van hun bezoek aan Zweden. Geen enkele andere wolvensafari laat je wolven van zo dichtbij ervaren dat het je persoonlijk raakt. Hoewel de kans op het zien van een wolf niet zeer groot is, is de kans om wolvengehuil te horen aanzienlijk. Het horen van het gehuil van een wolvenroedel in hun natuurlijke habitat is een belevenis die zijn weerga niet kent.

Tijdens deze excursie reis je in kleine groepen zowel te voet als per minibus door één van de vele wolvengebieden die Zweden rijk is. Je hebt een goede kans om wolven te horen huilen, hun sporen te zien en hun aanwezigheid te voelen. Gidsen volgen de wolven het hele jaar door zodat ze precies weten waar de wolven zich op ieder ogenblik bevinden en de kans op een succesvolle wolvensafari groot is.

Onderzoekers en natuurbeheerders zijn nauw bij deze safari betrokken. Er bestaat een intensieve samenwerking met het Scandinavian Wolf Project, dat zijn thuisbasis op het Grimsö Wildlife Research station heeft. Omdat je nooit genoeg over wolven kunt leren, zal een expert zijn kennis tijdens deze wolvensafari met je delen.

Het hoofddoel van deze activiteit is om meer bewustzijn te creëren voor de Scandinavische wolf. Daarnaast leveren deze op verantwoorde wijze georganiseerde tours inkomsten op voor de lokale gemeenschap. Om die reden wordt er bij deze excursie uitsluitend samengewerkt met lokale gidsen, guesthouses en restaurants.

Hoogtepunten van deze activiteit:

  • Overnachting in een tent in wolvenroedelgebied
  • Herkenning van wolvensporen
  • Kleine kans op het aanschouwen van een wolf
  • Lokale gidsen en kleine groepen voor een authentieke ervaring
  • Grote kans (80-90%) om wolvengehuil te horen

Voor wie: Iedereen ouder dan 15 jaar die probleemloos in het bos kan wandelen. Afhankelijk van de actuele wolvensituatie blijf je ofwel ’s avonds laat op, of ga je ’s ochtends vroeg uit de veren. De te bewandelen afstanden hangen af van de locatie van de roedel. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld. De 1 à 2 uur lange wandelingen vinden plaats op terrein variërend van onverharde wegen tot oneffen bosgronden en kunnen ook ’s nachts in het donker plaats vinden. Af en toe wordt een stop ingelast. Per gids zijn er maximaal 7 deelnemers en er kunnen maximaal 2 gidsen ingezet worden bij deze excursie; wat een maximum aantal van 14 deelnemers inhoudt.

Locatie: Skinnskatteberg (Västmanland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Periode: Op vooraf bepaalde data van midden juli tot midden september. Tijdens deze periode is de kans op wolvengehuil het grootst. Voor deze excursie zijn nog plaatsen vrij op 26 augustus en 2 september 2021. In 2022: 14, 21 en 28 juli, 4, 11, en 18 augustus en 15 september. Bij een minimum van 10 deelnemers kan de wolvensafari ook op andere dagen worden geboekt.

Tijd: Deze excursie begint om 13 uur op dag 1 en eindigt om 12 uur op dag 2. Zorg ervoor dat je op het afgesproken tijdstip aanwezig bent. Houd er rekening mee dat de lunch op dag 1 niet is inbegrepen. Aanbevolen wordt om kort tevoren te lunchen.

Prijs: 3250 SEK / persoon: de prijs is inclusief gebruik van: verrekijker, hoofdlamp en kampeermateriaal, koffie en thee in de namiddag, buitenmaaltijd op dag 1 en ontbijt op dag 2 alsook persoonlijke begeleiding in het Engels.

Wolvensafari met overnachting in tent

Dag 1:
Afspraak om 13 uur in Skinnskatteberg waar je kennis zult maken met je gids. Houd er rekening mee dat de lunch niet in deze activiteit is inbegrepen. Aanbevolen wordt om kort tevoren te lunchen. De buitenmaaltijd wordt pas laat op de avond bereid, het staat je vrij om zelf snacks mee te brengen.

Verwelkoming en introductie. Voor je vertrekt naar het nabijgelegen wolvengebied leer je over deze fascinerende dieren. Wat is een wolvengebied? Waarom huilen wolven? Wie is de leider van de groep? Hoeveel wolven zijn er nodig om een eland te doden?

Daarna reis je naar het nabijgelegen wolvengebied. De exacte locatie wordt geheim gehouden en het is erg belangrijk dat je deze informatie met niemand deelt, je krijgt uitleg over waarom dit van je wordt gevraagd.

Afhankelijk van de wolvensituatie op dat moment zul je leren hoe je wolven kunt opsporen door te zoeken naar pootafdrukken, uitwerpselen, gedode prooien en andere sporen die kunnen bewijzen dat wolven in de buurt zijn.

Je zult een van de meest vooraanstaande wolvenexperts van Zweden ontmoeten, die zal praten over zijn werk met wolven en andere grote vleeseters. Dit geeft je hopelijk meer inzicht in het gedrag van de wolf en in de huidige managementkwesties.

Vervolgens zet je samen het tentenkamp op. ’s Avonds geniet je van een buitenmaaltijd bij het kampvuur.

Als de avond valt, ga je dichter bij de wolven om de kans te vergroten dat je ze hoort huilen. De groep blijft altijd op een respectvolle afstand om de wolven niet te storen. Het is natuurlijk in ieders belang dat de wolven niet naar een ander gebied trekken. De gidsen zijn ervaren en weten hoe om te gaan met elke situatie die kan voorkomen.

Je moet bereid zijn om ‘s avonds een uur te wandelen door ongerept terrein, vaak in het donker, in stilte. Het doel is om een ​​strategische locatie te bereiken waar de groep zich kan settelen en een paar uur luisteren.

Dit kan zowel een meditatieve als een spannende ervaring zijn. Stel je voor dat je op een heuvel in een donker bos zit, omringd door bomen en naar de nachtelijke hemel kijkt, in de wetenschap dat er een wolvenfamilie in de buurt is. Iedereen zit te wachten, luisteren en te hopen op wolvengehuil.

Wolven horen huilen is een van de meest opwindende natuurervaringen die je kunt hebben. Hoewel je gids niet kan garanderen dat dit zal gebeuren, werd op de meeste tours wolvengehuil gehoord.

’s Avonds laat keer je terug naar het tentenkamp om te slapen.

Dag 2:
‘s Ochtends krijg je ontbijt aangeboden. Afhankelijk van de successen op dag 1 en de locatie van de wolven wordt er soms voor gekozen om vroeg op te staan voor een korte ochtendexcursie. Hierna breek je gezamenlijk het tentenkamp af en ga je terug naar de bewoonde wereld.

Overnachting: Overnachting in een 1,2 of 3 persoonstent (naar eigen keuze), waarbij je gebruik kunt maken van hoogwaardig kampeermateriaal zoals: een slaapzak (3-seizoens, geschikt voor het Scandinavische klimaat), lakens, een klein kussen en een slaapmatje (50 mm-zelfopblazend).

Krijg je wolven te zien? Houd er rekening mee dat wolven in Zweden erg schuw zijn en daarom ook moeilijk te zien zijn in het wild. De nadruk ligt op het luisteren naar gehuil, het zoeken naar sporen en gedode prooi en het opdoen van kennis over wolven. Wanneer de situatie gunstig lijkt, wordt er een strategische locatie uitgekozen van waaruit je hopelijk wolven zal kunnen zien. Hoewel de kans hierop klein is, gebeurt het weleens dat deelnemers het geluk hebben om wolven te spotten. De gidsen steken veel tijd en energie in hun toezicht op de diverse wolventerritoria om zo het hele jaar door op de hoogte te zijn van de gangen van de wolvenroedels.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

Copyright foto: Kristin Streitz