Balts auerhoen

Auerhoenders zien baltsen is magisch! Jij kan deze unieke ervaring vanaf de eerste rij beleven. Rond 18 uur begeef je je samen met de gids naar de plaats waar mannelijke auerhoenders baltsen. Terwijl je de verplaatsbare schuiltent dicht ritst en het jezelf gemakkelijk maakt, is het tijd om te gaan liggen en te luisteren naar de geluiden rondom je. Roodborstjes, lijsters en heggenmussen laten zich van hun beste kant horen. Daarna duurt het niet lang voordat de eerste auerhoenders landen in de boomtoppen rondom je tent, waar ze de nacht gaan doorbrengen. Nu is het uiterst belangrijk om stil en rustig te zijn, zodat je de vogels niet afschrikt en ze morgen een fantastische show voor je willen opvoeren. Misschien val je in slaap door het vibrerende lied van de ruigpootuil en word je gewekt door het gefluit van een dwerguil. Op dat ogenblik is het tijd om je klaar te maken en de locatie van de auerhoenders in de boomtoppen rondom je te bepalen. Straks zullen ze naar de grond afdalen en rondbewegen met hun staart uitgewaaierd terwijl ze hun even harde geluiden en verrassend fijne deuntjes uiten. Tijd voor spektakel!

Dit ga je doen!

  • Breng de nacht door in een camouflagetent in het bos
  • Wordt gewekt door het gezang van talrijke vogelsoorten
  • Observeer de spectaculaire balts van de auerhoen
  • Geniet tijdens het wachten van lekker eten en drinken

WEES GEWAARSCHUWD! De balts van de auerhoen fotograferen is 1 van de moeilijkste uitdagingen voor een natuurfotograaf. Deze vogels zijn veel schuwer dan korhoenen en het is moeilijker te voorspellen waar ze gaan baltsen. Hun gedrag is ook sterk afhankelijk van hun overgevoeligheid voor wind en verstoring, daarom wordt je gevraagd om realistische verwachtingen te hebben. De eerste poging is niet altijd succesvol. De gidsen werken er echter hard aan om je kansen op succes te vergroten. Hoe meer sessies je boekt, hoe hoger je kans. En vergeet niet: je eigen gedrag is cruciaal voor een geslaagde sessie!

Praktische informatie

Voor wie: Deze activiteit is enkel geschikt voor de zeer geduldige en toegewijde fotograaf of vogelliefhebber. Het is een echte uitdaging maar dan ook een magische ervaring om de balts van de auerhoen vanaf de eerste rij te beleven.

Periode: De baltsperiode van de auerhoen varieert enorm van jaar tot jaar en is sterk afhankelijk van het klimaat en de daarmee gepaard gaande temperatuur. Gewoonlijk is deze activiteit boekbaar van begin april tot begin mei. De meest succesvolle periode is de 2de helft van april. Zelfs na het paarseizoen blijven de mannetjes in de buurt om nog enkele weken de show te stelen, afhankelijk van hun hormoonspiegel. De vrouwtjes gaan over tot het leggen van eieren nadat ze een paar keer hebben gepaard. Omdat de baltsperiode zo sterk varieert wordt aangeraden om je reisdoel niet te laten afhangen van enkel deze activiteit.

Tijd: Je wordt rond 18 uur naar je tent begeleid en verblijft binnenin je tent tot de late ochtend van de volgende dag. Je verlaat pas je tent eenmaal de balts is afgelopen, dit om de auerhoenders niet te verstoren.

Ontmoetingspunt: Skultuna (Västmanland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: De gids begeleidt je over moerasgrond naar de tent, de wandeling bedraagt enkele honderden meters. Waterdichte laarzen zijn een must!

Prijs: 2850 SEK / persoon: de prijs is inclusief begeleiding naar je tent, een eenvoudige avondmaaltijd inclusief warme dranken, snacks en ontbijt. In de tent beschik je over een opblaasbaar matje en een warme slaapzaak met katoenen lakenzak.

Mee te nemen: Warme kledij (laagjes), geschikte warme en waterdichte laarzen, camera op statief, verrekijker, hoofdlamp, fles water en iets om te lezen.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur, dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven over wat je zult zien of kunnen fotograferen.