Balts korhoen

Beleef de balts van de korhoen van zeer dichtbij, vanuit een comfortabele kijkhut. De zon staat op het punt onder te gaan terwijl je samen met de gids, op het moeras omringd door naaldbomen, je weg vervolgt naar de kijkhut van waaruit je de volgende ochtend het indrukwekkende schouwspel van de korhoenbalts kunt aanschouwen. De ruime en comfortabele kijkhut waar je de nacht zal doorbrengen is geschikt voor 4 personen en geeft je de kans talrijke korhoenen te observeren en fotograferen zonder ze te verstoren.

Dit ga je doen!

  • Observeer de balts van de korhoen vanaf de eerste rij
  • Breng de nacht door in een comfortabele kijkhut
  • Wordt gewekt door het gezang van talrijke vogelsoorten
  • Geniet tijdens het wachten in de warmte van lekker eten en drinken

Na het plaatsnemen in de fotografiehut, zorgt het lentegezang van lijsters en roodborstjes voor een sfeervolle, rustige avond. In de verte hoor je reeds het gekakel van de korhoenen die een zachte avondshow opvoeren. Je valt in slaap met de geluiden van de natuur, misschien zelfs met de roep van de ruigpootuil. Je wordt gewekt door trompetterende kraanvogels of wilde zwanen. Al voor het ochtendgloren hoor je de roep van de korhoenen alleen maar sterker worden, dan is het tijd om in actie te komen en dit unieke schouwspel van dichtbij te observeren.

Praktische informatie

Voor wie: Deze activiteit is geschikt voor elke vogel- en/of natuurliefhebber. Ook ambitieuze fotografen en filmmakers komen er aan hun trekken.

Periode: De korhoenkijkhut is boekbaar elke dag van 1 april tot 15 mei. Begin april loop je kans om de korhoen in de sneeuw te fotograferen. Spreken zeer koude temperaturen je niet aan, dan is mei een betere optie.

Tijd: Je wordt rond 18 uur naar de kijkhut begeleid en verblijft in de kijkhut tot de late ochtend van de volgende dag. Je verlaat pas de kijkhut eenmaal de balts is afgelopen, dit om de korhoenen niet te verstoren.

Ontmoetingspunt: Kerk van Fläckebo of Shell tankstation te Västerås, beiden gelegen in de provincie Västmanland op anderhalf tot twee uur rijden ten noordwesten van Stockholm.

Kijkhut: De goed geïsoleerde fotografiehut van 6 op 3 meter is uitgerust met 2 stapelbedden, een toilet en verwarming. Onder de ramen zijn 4 lensopeningen gemaakt. Terwijl je plaatsneemt in comfortabele, met schapenvacht uitgeruste stoelen in de behaaglijke warmte, stelen gemiddeld 5 tot 10 mannelijke korhoenen de show, meestal niet verder dan 20 tot 30 meter van de kijkhut. Ambitieuze fotografen kunnen ‘s ochtends in schuiltenten, geplaatst op houten platforms, plaatsnemen om dichter bij de vogels te komen. De kijkhut staat op een stuk veengrond in het natuurgebied van Svartådalen in de provincie Västmanland. Het veen maakt deel uit van een gebied van 750 km2 dat enkel wordt doorkruist met grindwegen. Het risico op menselijke verstoring is daardoor klein en de overvloed aan wilde dieren groot.

Toegankelijkheid: De gids begeleidt je over moerasgrond naar de kijkhut, de wandeling bedraagt 400 meter. Waterdichte laarzen zijn een must!

Prijs: 2850 SEK / persoon: de prijs is inclusief transport naar de kijkhut vanaf het ontmoetingspunt, Engelstalige begeleiding, bedlinnen, avondmaaltijd, ontbijtpakket en het gebruik van pantoffels, comfortabele stoelen met schapenvachten, dekens, kaarsen, lucifers en zaklamp. Max. 4 deelnemers.

Mee te nemen: Warme kledij (laagjes), geschikte warme en waterdichte laarzen, camera met opgeladen batterij, statief met balhoofd, verrekijker, hoofdlamp, fles water en een handdoek.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur, dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven over wat je zult zien of kunnen fotograferen.