Taigagaai

In het noordwesten van Gästrikland, werd in het bos een speciale voederplaats aangelegd voor taigagaaien. De taigagaai behoort tot de familie van de kraaien en is te herkennen aan zijn grijsbruine en roestrode verenkleed. Deze vogel gedijt het best in oude sparrenbossen waar hij tot op 5.000 verschillende plaatsen zijn voedsel bewaart. De enorme geheugencapaciteit van de taigagaai zorgt ervoor dat hij later tot 90% van zijn opgeslagen voorraad terugvindt.

Doordat deze vogels onbevreesd zijn, kan jij ze op een winterse dag tot zo dicht als 5 tot 7 meter afstand bewonderen. Een grote portie geduld en warme kledij worden sterk aanbevolen!

Andere vogelsoorten die je kan fotograferen op de voederplaats zijn: kuifmees, grote bonte specht, grijskopspecht, koolmees, gaai, matkop en boomklever. Er zijn zitstokken en stronken aanwezig die je vrij mag verplaatsen.

Samen met een gids ga je een volledige dag op stap. Over de middag geniet je van een eenvoudige buitenmaaltijd bereidt over open vuur. Na de maaltijd en wanneer jij genoeg beelden hebt kunnen maken, is het tijd om terug te keren naar de fotogallerij waar je tijdens het nuttigen van een snack een blik kunt werpen op een natuurfototentoonstelling. Indien je graag meer te weten komt, kan je nog wat tijd spenderen op de wildernisschool waar je in groep of individueel kunt raden van welke dieren de tentoongestelde uitwerpselen, schedels, afdrukken en andere sporen zijn.

Praktische informatie

Periode: De taigagaai safari is te boeken van 1 december tot 1 maart; alle dagen van de week behalve op zaterdag.

Tijd: Je verzamelt ’s ochtends om 9 uur in een fotogalerij. Na een korte autorit van een half uur, kan je je aan de voederplaats klaarmaken voor de observatie. Deze activiteit eindigt tussen 15 en 16 uur.

Ontmoetingspunt: Järbo (Gästrikland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk. De te wandelen afstand is zeer beperkt aangezien de wagen naast de voederplaats wordt geparkeerd. Je moet echter wel een aantal meter door sneeuw kunnen wandelen. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom, mits onder begeleiding van een volwassene. 

Prijs: 1200 SEK / persoon, inclusief: transport naar en van de voederplaats, buitenmaaltijd (inclusief brandhout, worstjes en warme dranken), snacks, vogelvoeder, zitmatje, warme kussens en de wildernisschool. Dit alles onder Engelstalige begeleiding van een gids/fotograaf. Vraag via e-mail naar de speciale gezinsaanbiedingen.

Mee te nemen: Wat je zelf moet meebrengen zijn: winterschoenen/-laarzen, warme kleding en sokken, cameramateriaal en verrekijker.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.