Wildkijkhut

In de noordelijke bossen van Gästrikland staat een speciaal gebouwde wildkijkhut vanwaar ’s winters vele vogelsoorten en andere dieren kunnen worden geobserveerd. Deze wat hoger gelegen vierpersoons kijkhut heeft 9 foto-openingen en biedt zicht in drie richtingen.

Een keur aan vogelsoorten gedijt in deze dennenbossen, waaronder grote bonte specht, grijskopspecht en zwarte specht. Behalve havik en sperwer zie je misschien zelfs een steenarend of zeearend landen. Een vos kan voorbij komen sluipen en regelmatig laten eekhoorns zich zien, al springend tussen de bomen. Koolmees, pimpelmees, raaf, boomklever, zwarte mees, boomkruiper, kuifmees, keep, roodborstje en matkop zijn ook vaste gasten. Het dode hout en de vogelstokken rondom de hut bieden een uitgelezen mogelijkheid om de vogels te observeren en fotograferen.

De hut heeft grote stapelbedden met kussens en dekens en een eenvoudig toilet. Een lens met brandpuntsafstand van 200-500 mm is het meest geschikt, maar ook minder professionele camera’s zijn uiteraard prima. Bean bags en slimme oplossingen ter vervanging van een statief zijn aanwezig. Om je warm te houden zijn er isolerende matten, een mobiele gaskachel, warmte pads, waakzakken en dekens voorzien.

Je maakt goede kans om talrijke vogelsoorten te fotograferen en te observeren in daglicht gedurende deze winterdagen.

Praktische informatie

Periode: De wildkijkhut is te boeken van 1 december tot 1 maart.

Tijd: Je verzamelt ’s ochtends in een fotogalerij. Na een korte autorit en een wandeling van 400 meter installeert de gids je in de kijkhut, waarna je naar hartenlust 5 tot 7 uur aan het observeren kunt slaan.

Ontmoetingspunt: Järbo (Gästrikland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk die zonder problemen kan wandelen. De wandeling naar de kijkhut bedraagt slechts 400 meter maar de bosgrond is vaak ongelijk en bestaat op verschillende plaatsen uit keien. Een korte klim om de kijkhut te bereiken op het einde van de wandeling is noodzakelijk. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom, mits onder begeleiding van een volwassene. 

Prijs: 1500 SEK / persoon, inclusief: ontbijtbuffet, transport naar en van de kijkhut en een volledige dag in de kijkhut. Gebruik van: verrekijker, warme pantoffels, warmte pads, waakzak en vogelgids (Engels en Zweeds). Vraag via e-mail naar de speciale gezinsaanbiedingen.

Mee te nemen: Wat je zelf moet meebrengen zijn winterschoenen/-laarzen, warme kleding en sokken, cameramateriaal, eten en drinken voor de duur van je verblijf in de kijkhut. Vermijd knisperende verpakkingen (zoals chipszakken) en pak de inhoud indien nodig over in bakjes of doosjes.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.