Steenarend en zeearend

De winterse ochtendschemer kan nog maar net worden onderscheiden in het zachte nieuwe daglicht wanneer je klaar zit in de comfortabele kijkhut voor een adembenemend spektakel. De kachel verspreidt een aangename warmte terwijl de contouren van de misschien met sneeuw bedekte dennenbomen bij het vennetje duidelijk zichtbaar worden. De eerste raven laten hun typische ‘kroa-kroa’ horen, je camera staat ingesteld en je bent er klaar voor. Met zware vleugelslagen landt de eerste arend op één van de droge oude takken van dennenbomen voor de hut. De arend zit op slechts 20 meter afstand en nu moet je de camera zorgvuldig bewegen om de eerste foto’s te nemen. Zo dichtbij ben je nog nooit bij een wilde arend geweest.

Dit ga je doen!

  • Je brengt de volledige dag door in een comfortabele arendkijkhut
  • Geniet van een schitterende zonsopgang
  • Grote kans op het zien van meerdere arenden

In het grote dennenbos brengen steenarenden en zeearenden de winter door. Het aas dat hen wordt verstrekt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hen uit. De arenden komen eten van het aas en bevinden zich soms op niet meer dan 20 meter van de kijkhut. Speciaal voor de vogels zijn diverse neerstrijkplaatsen gecreëerd, in de buurt van die neerstrijkplaatsen wordt rijkelijk aas voorzien zoals haas, ree, vis en vos, zodat de foto’s er zo natuurgetrouw mogelijk uitzien. Het aas dat hiervoor wordt gebruikt bestaat uitsluitend uit dieren die omkwamen in het verkeer (dit is uiteraard niet het geval voor de vissen).

De goed geïsoleerde kijkhut beschikt over een eenvoudig droogtoilet en een kachel. De hut biedt een panoramisch zicht op het noorden en is optimaal uitgebouwd voor 2 personen hoewel er ruimte is voor 3. Je zit op comfortabele, met schapenvacht uitgeruste stoelen in de behaaglijke warmte, terwijl het logboek je interessante getuigenissen van eerdere bezoekers verschaft.

Praktische informatie

Periode: De arendkijkhut is te boeken van november tot maart. Januari en februari bieden de beste lichtomstandigheden en de grootste kans om de arenden van dichtbij te observeren.

Tijd: Ongeveer een uur voor zonsopgang word je begeleid naar de kijkhut die 300 meter van de weg af ligt. De verwarming wordt voor jou aangezet zodat je je in alle comfort kunt klaarmaken voor een dag in de kijkhut. Je blijft in de kijkhut tot na zonsondergang; dit om de vogels zo weinig mogelijk te verstoren en ervoor te zorgen dat de kijkhut niet gelinkt wordt aan menselijke aanwezigheid.

Ontmoetingspunt: De arendkijkhut staat op een stuk veengrond in het natuurgebied van Svartådalen in de provincie Västmanland. Het veen maakt deel uit van een gebied van 750 km2 dat enkel wordt doorkruist met grindwegen. Het risico op menselijke verstoring is daardoor klein en de overvloed aan wilde dieren groot. Het exacte ontmoetingspunt wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk die zonder problemen kan wandelen. De wandeling naar de kijkhut bedraagt slechts 300 meter maar gaat over veengrond. Dit is een activiteit voor de toegewijde fotograaf en geduldige vogelliefhebber. Iedereen met een interesse voor vogels zal dit een zeer opwindende manier vinden om dicht bij deze indrukwekkende vogels te komen. Zelfs met een gewone verrekijker zijn de arenden goed te observeren.

Prijs: 2.750 SEK / persoon: de prijs is inclusief begeleiding naar de kijkhut, lunch met koude en warme dranken voor je verblijf in de kijkhut en gebruik van pantoffels, comfortabele stoelen uitgerust met schapenvacht, dekens, kaarsen, lucifers en zaklamp. De toeslag voor een overnachting in een lokale B&B bedraagt 480 SEK per persoon inclusief ontbijt.

Mee te nemen: Warme kledij (laagjes), geschikte waterdichte schoenen/laarzen (het is ongeveer 300 meter wandelen naar de hut over veengrond), je cameramateriaal en balhoofd, verrekijker, hoofdlamp en een fles water. Vergeet ook je portie geduld niet. Kom zelf geurneutraal: parfums of andere sterke geuren worden afgeraden.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.