Arendkijkhut

De adem stokt je bijna in de keel als een steenarend zich opmaakt voor zijn landing op slechts enkele meters van de hut. Het schouwspel van een arend met zijn enorme spanwijdte, prachtige verenkleed en scherpe blik van zo dichtbij is een ervaring om nooit te vergeten.

Dit ga je doen!

  • Je brengt de nacht en volgende dag door in een kijkhut in het bos
  • Fotografeer talrijke vogels en zoogdieren
  • Grote kans op het zien van arenden

In de noordelijke bossen van Gästrikland staat een speciaal gebouwde kijkhut vanwaar ’s winters vele vogelsoorten kunnen worden geobserveerd. Deze wat hoger gelegen vierpersoons kijkhut heeft 9 foto-openingen en biedt zicht in drie richtingen.

Een keur aan vogelsoorten gedijt in deze dennenbossen, waaronder de grote bonte specht, grijskopspecht en zwarte specht. Ook de havik en sperwer hebben hier hun thuis. De imposante steenarend en ook zeearend maken majestueuze en gracieuze landingen. Een vos kan voorbij komen sluipen en regelmatig laten eekhoorns zich zien, al springend tussen de bomen. De koolmees, pimpelmees, raaf, boomklever, zwarte mees, boomkruiper, kuifmees, keep, roodborstje en matkop zijn ook vaste gasten. Het dode hout en de vogelstokken rondom de hut bieden een uitgelezen mogelijkheid om de vogels te observeren en fotograferen.

Je verzamelt uiterlijk om 19 uur in een fotogalerij. Na een korte autorit en een wandeling van 400 meter bereik je de kijkhut. Tijdens het nuttigen van een hapje en drankje, krijg je uitleg over de activiteit en de kijkhut. Je brengt de nacht door in de kijkhut om de arenden zo min mogelijk te verstoren. Er zijn slaapplaatsen voor 4 personen en een eenvoudig toilet (bedlinnen is inbegrepen – kussens en dekens worden voorzien). De volgende dag wordt je uiterlijk 1 uur na zonsondergang terug opgehaald door de gastvrouw. Indien je liever niet in de kijkhut slaapt, kan je in een gastenkamer in de galerij overnachten tegen een toeslag van 300 SEK per persoon, inclusief gebruik van keuken en badkamer. In dat geval is de vertrektijd voor de arendkijkhut 3 uur voor zonsopgang.

Een lens met brandpuntsafstand van 200-500 mm is het meest geschikt, maar ook minder professionele camera’s zijn uiteraard prima. Bean bags en slimme oplossingen ter vervanging van een statief zijn aanwezig. Om je warm te houden zijn er isolerende matten, een mobiele gaskachel, warmte pads, waakzakken en dekens voorzien.

Als je alleen of met twee bent, deel je de hut met anderen. Tegen een meerprijs kan je de hut ook exclusief voor jouw gezelschap boeken.

Praktische informatie

Periode: De arendkijkhut is te boeken van 1 december tot 1 maart.

Tijd: Afspraak om 19 uur, de excursie duurt tot na zonsondergang de volgende dag.

Ontmoetingspunt: Järbo (Gästrikland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk die zonder problemen kan wandelen. De wandeling naar de kijkhut bedraagt slechts 400 meter maar de bosgrond is vaak ongelijk en bestaat op verschillende plaatsen uit keien. Een korte klim om de kijkhut te bereiken op het einde van de wandeling is noodzakelijk. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom, mits onder begeleiding van een volwassene.

Prijs: 1900 SEK / persoon: de prijs is inclusief transport naar en van de kijkhut, thee/koffie bij aankomst, overnachting in de kijkhut en een volledige dag in de kijkhut. Gebruik van verrekijker, warme pantoffels, warme sokken, warmte pads, waakzak, slaapzak en Engelstalige vogelgids. Vraag via e-mail naar de speciale gezinsaanbiedingen.

Mee te nemen: Warme kledij (laagjes), geschikte winterschoenen/laarzen (het is ongeveer 400 meter wandelen naar de hut), je cameramateriaal en eten en drinken voor de duur van je verblijf in de kijkhut. Vermijd knisperende verpakkingen (zoals chipszakken) en pak de inhoud indien nodig over in bakjes of doosjes. Vergeet ook je portie geduld niet. Kom ook zelf geurneutraal: parfums of andere sterke geuren worden afgeraden.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

© Copyright foto’s hut: Sara Wennerqvist