Elandsafari

Elanden zijn wilde dieren en horen thuis in het bos; niet in een dierentuin of op een boerderij. Deze elandensafari laat je de natuurlijke habitat van de eland zien. De gids zal je alles vertellen over deze imposante dieren en hun leefomgeving.

Dit ga je doen!

  • Leer elanden opsporen
  • Wandel door een bos bedekt met mos en bessenstruiken
  • Geniet van een buitenmaaltijd met zicht op een meer
  • Kans om eland, ree, vos, kraanvogels, uilen en voor de gelukkigen zelfs wolf of lynx te zien

Na kennismaking met de gids reis je in minibus naar 1 van de beste gebieden in Zweden voor het spotten van elanden. Bij het kampvuur maak je kennis met de rest van de kleine groep. Hier heb je uitzicht op een adembenemend meer waar reigers en steenarenden zich regelmatig laten zien.

Je bevindt je nu diep in de taiga, een plaats vol wilde dieren zoals elanden, reeën, wilde zwijnen, hazen, vossen, dassen, wolven en zelfs lynxen.

Voor het avondmaal verken je te voet de omgeving. Je wandelt in een oeroud bos waar de grond volledig bedekt is met mossen in verschillende groentinten en waar allerlei soorten bessenstruiken staan. Tijdens de wandeling last de gids verschillende stops in waar je meer te weten komt over elanden. Elanden zijn geweldige wezens en enorm belangrijk voor het taiga-ecosysteem.

Na de wandeling keer je terug naar het kampvuur en geniet je van een maaltijd die bestaat uit een vegetarische wrap gevuld met biologisch geteelde groenten, een lokaal geproduceerde gerookte worst, een gezond bessendrankje of een flesje lokaal bier, biologische koffie of thee en een heerlijk chocoladekoekje.

Later op de avond reis je per minibus door het bos op zoek naar elanden en ander wildlife. De bus blijft daarbij op respectabele afstand om de dieren niet af te schrikken. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, stap je uit om wat dichterbij te komen en de kans op betere foto’s te vergroten.

Houd er rekening mee dat elanden schuwe dieren zijn en altijd bang zullen zijn van ons. Je gaat naar ze op zoek in hun natuurlijke omgeving: een omgeving waar ze niet bijgevoederd worden door de mens.

In het donker keer je terug naar het startpunt, met een beter begrip en meer respect voor elanden en andere wilde dieren die je te zien kreeg.

Praktische informatie

Periode:  Van mei tot september. Gedurende de maand mei wordt het grootste aantal elanden gespot omdat ze na de winter hun buikje rond komen eten op de velden. Juni en juli bieden de beste lichtomstandigheden om te fotograferen. Tijdens augustus en september zijn de geweien van de elanden volgroeid en zie je ook veel elanden omwille van de naderende bronst. Houd er rekening mee dat het in september meestal te donker is om goede foto’s te maken.

Tijd:  De begin- en eindtijd van deze 5-uur durende elandsafari is afhankelijk van het seizoen:

  • Van midden mei tot midden juli: 19u tot 24u
  • Van midden juli tot eind juli: 18.30u tot 23.30u
  • Van begin tot midden augustus: 17.30u tot 22.30u
  • Van midden tot eind augustus: 17u tot 22u
  • Van begin tot eind september: 16u tot 21u

Ontmoetingspunt: Skinnskatteberg (Västmanland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: Deze safari is voor iedereen toegankelijk die ouder is dan 8 jaar en die zonder problemen kan wandelen in het bos. Er wordt ongeveer 1 uur op een rustig tempo gewandeld met verschillende stops tijdens de wandeling. Als je problemen hebt met wandelen, kun je altijd bij het kampvuur blijven. Na terugkomst van de anderen gaan jullie samen elanden spotten vanuit de minibus.

Prijs: 1750 SEK / persoon: de prijs is inclusief tocht per minibus onder Engelstalige begeleiding en buitenmaaltijd. De prijs voor kinderen tot 15 jaar bedraagt 1.500 SEK.

Mee te nemen: Geschikte kledij (laagjes, bij voorkeur een t-shirt of trui met lange mouwen en een lange broek als bescherming tegen de muggen), geschikte waterdichte schoenen, camera of smartphone, regenkledij, insectenwerend middel, fles water en bij zonnig weer een geschikt hoofddeksel en zonnecreme. Vergeet ook je portie geduld niet.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

Foto’s gemaakt door deelnemers: