Wildkijkhut

WILDKIJKHUT – 1500 SEK per persoon (Engelstalige begeleiding)

In de noordelijke bossen van Gästrikland staat een speciaal gebouwde wildkijkhut vanwaar ’s winters vele vogelsoorten en andere dieren kunnen worden geobserveerd. Deze wat hoger gelegen vierpersoons kijkhut heeft 9 foto-openingen en biedt zicht in drie richtingen.

Een keur aan vogelsoorten gedijt in deze dennenbossen, waaronder grote bonte specht, grijskopspecht en zwarte specht. Behalve havik en sperwer zie je misschien zelfs een steenarend of zeearend landen. Een vos kan voorbij komen sluipen en regelmatig laten eekhoorns zich zien, al springend tussen de bomen. Koolmees, pimpelmees, raaf, boomklever, zwarte mees, boomkruiper, kuifmees, keep, roodborstje en matkop zijn ook vaste gasten. Het dode hout en de vogelstokken rondom de hut bieden een uitgelezen mogelijkheid om de vogels te observeren en fotograferen.

De prijs is inclusief:
Transport naar en van de kijkhut
Een hele dag in de kijkhut
Verrekijker
Warme pantoffels
Warmte pads
Waakzak
Vogelgids (Engels en Zweeds)

De wildkijkhut is te boeken van 1 december 2019 tot 20 april 2020; alle dagen van de week behalve op maandag.

Je verzamelt ’s ochtends in een fotogalerij. Na een korte autorit en een wandeling van 400 meter installeert de gids je in de kijkhut, waarna je naar hartenlust 5 tot 7 uur aan het observeren kunt slaan.

De hut heeft 9 foto-openingen, grote stapelbedden met kussens en dekens en een eenvoudig toilet. Een lens met brandpuntsafstand van 200-500 mm is het meest geschikt, maar ook minder professionele camera’s zijn uiteraard prima. Bean bags en slimme oplossingen ter vervanging van een statief zijn aanwezig. Om je warm te houden zijn er isolerende matten, een mobiele gaskachel, warmte pads, waakzakken en dekens voorzien.

Je maakt goede kans om talrijke vogelsoorten te fotograferen/observeren in daglicht gedurende deze winterdagen. Arenden en andere roofvogels kunnen zomaar landen, en soms sluipt er een vos langs.

Wat je zelf moet meebrengen zijn winterschoenen/-laarzen, warme kleding en sokken, cameramateriaal, eten en drinken voor de duur van het verblijf in de kijkhut. Vermijd knisperende verpakkingen (zoals chipszakken) en pak de inhoud indien nodig over in bakjes of doosjes.

Kinderen van alle leeftijden zijn welkom, mits onder begeleiding van een volwassene. Vraag naar de speciale gezinsaanbiedingen.

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.© Copyright foto’s: Sara Wennerqvist