Visarend

VISAREND FOTOGRAFEREN VANAF EEN BOOT

Vaar mee op een kleine boot over het Mälarenmeer en fotografeer visarenden en misschien zelfs zeearenden. Je krijgt de kans om unieke foto’s van de vogels te nemen als ze naar het wateroppervlak afdalen om vissen te vangen die hen vanaf de boot worden toegeworpen.

Dit ga je doen!

  • Geniet van de kleurrijke ochtendstond op het Mälarenmeer
  • Maak actiefoto’s van deze indrukwekkende vogels
  • Doorgaans meerdere exemplaren voor veel variatie in fotomogelijkheden

De boot licht haar anker kort na zonsopgang. Op dat moment zijn de vogels actief, de lichtomstandigheden optimaal en zijn er nog maar weinig andere boten op het meer.

Er broeden verschillende visarendparen op het Mälarenmeer en zijn archipel. Zes tot acht vogels komen regelmatig zeer dicht bij de boot. Ze willen de gemakkelijke maaltijden die hen worden aangeboden maar al te graag in ontvangst nemen. Ook diverse zeearendparen broeden in de omgeving en met regelmaat duikt er een specifiek paar op om te concurreren met de visarenden.

De optimale uitrusting voor visarendfotografie is een telelens met een brandpuntsafstand tussen 300 en 500mm: licht genoeg om vanuit de hand te kunnen fotograferen. Dit heeft de voorkeur omdat het meer flexibiliteit biedt om te bewegen. Bij een wat zwaardere lens kan een monopod eventueel uitkomst bieden. Een statief heeft geen nut op de boot. Bij vertrek kunnen de camera-instellingen worden uitgetest op de meeuwen. Als dat alles in orde is, ligt er niets meer in de weg voor het echte werk: het fotograferen van de visarenden.

Wanneer de vogels eenmaal hebben besloten om een ​​vis te grijpen, gaat het snel. Zorg dat je er klaar voor bent. Observeer de vogels nauwgezet wanneer ze in de buurt beginnen te komen en hou je camera paraat. Hoe alerter je bent, hoe beter je foto’s zullen zijn.

Praktische informatie

Periode: Mei t.e.m. augustus

Tijd: Afspraak in de vroege ochtend, de safari duurt 2-3 uur

Ontmoetingspunt: Torshälla (Södermanland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Toegankelijkheid: Deze safari is voor iedereen toegankelijk, lopen hoeft niet of nauwelijks. Het enige wat je zelf moet kunnen is op de boot stappen. Voor fotografen is een flinke telelens een must. Ook voor niet-fotografen is deze safari geschikt. Neem in dat geval een verrekijker mee.

Prijs: 2150 SEK / persoon (bij boeking vanaf 2 personen) – 2580 SEK bij boeking voor slechts 1 persoon: de prijs is inclusief boottocht, gebruik reddingsvest, warme dranken, snacks en Engelstalige begeleiding door een lokale natuurfotograaf. Max. 3 deelnemers.

Mee te nemen: Geschikte kledij (laagjes), geschikte schoenen, cameramateriaal (een 300-500 mm lens wordt aanbevolen), handleiding camera, regenjas, insectenwerend middel, fles water en bij zonnig weer een geschikt hoofddeksel en zonnecreme. Vergeet ook je portie geduld niet.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur, dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, broeden en jagen, gegidst door een lokale natuurfotograaf, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

Foto’s gemaakt door deelnemers:

Over de visarend (Pandion haliaetus)
De visarend is een van de meest voorkomende roofvogels ter wereld. De visarend komt op alle continenten voor behalve op de Noord- en Zuidpool. De Scandinavische visarenden zijn trekvogels. Tussen eind maart en begin april keren ze terug van hun Afrikaanse winterkwartier. Al snel hebben ze zich een gebied toegeëigend en vissen ze in hun gekende waterlopen. De vogels in dit gebied worden al meerdere jaren door de mens gevoed en kennen de routine. Begin augustus leren de jongen vliegen. De vaders van de jongen blijven meestal tot september om de jongen te voeden terwijl de moeders reeds starten met de migratie. De visarenden verblijven in het gebied tot het midden of einde van september.

Andere soorten
Meeuwen en sternen vliegen vaak voorbij. In de lente en zomer komen de volgende soorten het meest voor: zwarte sternen, dwergmeeuwen en soms Kaspische sternen (reuzenstern). De meest voorkomende soorten zijn: grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, stormmeeuw en kokmeeuw. Ook broeden talrijke aalscholvers en blauwe reigers in het gebied.