Laplanduil

Laplanduilen zijn grote, grijze maar vooral prachtige uilen. Groot voordeel: ze laten zich zien tijdens het mooiste moment van de dag! Ga jij mee op laplanduilsafari?

Dit ga je doen!

  • Drie uur lang op zoek naar deze zeer fotogenieke uilensoort
  • Doorgaans meerdere exemplaren voor veel variatie in fotomogelijkheden

Tijdens de vroege avond bezoeken we het gebied waar de laplanduil vrijwel jaarlijks broedt. Op dat moment van de dag komen de uilen (meestal een à drie stuks) tevoorschijn om te jagen. We rijden over onverharde wegen tot er een uil wordt gespot en je je kunt gaan richten op het nemen van foto’s of simpelweg genieten van deze geweldige uilensoort. Omdat het een groot netwerk van velden betreft, kan het even duren om de juiste plek te vinden. Vaak zijn de uilen allesbehalve schuw en laten ze zich van dichtbij fotograferen. Afhankelijk van recente lokale informatie, kan er ook voor worden gekozen om de uil op een specifieke plek op te wachten. Ondertussen word je getrakteerd op de avondliederen van zangvogels en baltsvluchten van de houtsnip. Met een beetje geluk, krijg je misschien ook de Oeraluil in het vizier, die eveneens in het gebied broedt.

De uilen beginnen aan het eind van de middag of begin van de avond hun opwachting te maken, maar kunnen ook tijdens het laatste daglicht opduiken. Het is nooit verkeerd om voorbereid te zijn op slechte lichtomstandigheden waarbij je moet fotograferen met een hoge ISO waarde. Een goed statief is daarbij een must, een rijstzak kan geleend worden.

Praktische informatie

Periode: Elke maandag, woensdag en vrijdag in april en mei. Bij een succesvol broedseizoen blijven de laplanduilen ook in juni nog ter plaatse.

Tijd: Afspraak om 17.30 uur, de safari duurt een 3-tal uur.

Ontmoetingspunt: Gnien naturreservat gelegen te Ramnäs in de provincie Västmanland.

Toegankelijkheid: Deze safari is voor iedereen toegankelijk, lopen hoeft niet of nauwelijks. Voor fotografen is een flinke telelens een must. Ook voor niet-fotografen is deze safari geschikt. Neem in dat geval een verrekijker mee (kan ook geleend worden).

Prijs: 1250 SEK / persoon: de prijs is inclusief transport van en naar het ontmoetingspunt, warme en koude dranken, snacks en Nederlandstalige begeleiding door een lokale natuurfotograaf. Max. 3 deelnemers.

Mee te nemen: Geschikte kledij (laagjes), geschikte schoenen, cameramateriaal (een 400-600 mm lens wordt aanbevolen), statief, handleiding camera, regenjas, insectenwerend middel, fles water en bij zonnig weer een geschikt hoofddeksel en zonnecreme. Vergeet ook je portie geduld niet.

Boeking: Neem contact op via e-mail sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur, dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, broeden en jagen, gegidst door een lokale natuurfotograaf, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.