Wandeltrektocht in Sarek Nationaal Park

Sarek Nationaal Park wordt vaak omschreven als Europa’s laatste wildernis. Dit bergachtige gebied in het noorden van Zweden wordt gekenmerkt door diepe valleien, wilde rivieren en enorme gletsjers. Geen enkele andere plek in Zweden biedt zo’n mooie ontzagwekkende uitzichten als dit wilde en ongerepte land. Ga jij mee op een onvergetelijke wandeltrektocht door Sarek Nationaal Park?

Deze 11-daagse wandelexpeditie is enkel geschikt voor ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een echte uitdaging! Het terrein is ruig en de reis lang. Onder Engelstalige begeleiding wandel je 9 dagen en overnacht je 8 keer in een tent. Te voet ga je rivieren doorwaden met een zware rugzak. Deze wandelexpeditie is niet de gemakkelijkste maar wel de meest lonende! De route brengt je langs talrijke hoogtepunten van het nationale park zoals de adembenemende klif van Skierfe, de jungle-achtige Rapa vallei en de majestueuze met gletsjer bedekte Áhkká berg.

Sarek Nationaal Park maakt deel uit van het uitgestrekte Lapland, erkend door Unesco als werelderfgoed sinds 1996. Naast zijn ongerepte natuurlijke schoonheid is het gebied ook belangrijk voor de Sami-bevolking. De Sami leven al in dit gebied sinds de prehistorie. In Sarek grazen al eeuwenlang Sami-rendieren, het tegen het lijf lopen van deze kuddes is iets wat je niet snel zal vergeten. In dit beschermde natuurgebied heb je ook kans om elanden te spotten. Ook andere predatoren zoals beren, lynxen, veelvraten, wolven en poolvossen hebben hier hun leefgebied. Vogelaars brengen best een verrekijker mee.

Er wordt gewandeld in een kleine groep van 4 tot 8 deelnemers. De groep wordt begeleid door twee getrainde en gecertificeerde Zweedse berggidsen. ‘Eet goed, wandel goed‘ is één van de motto’s tijdens deze reis. Op deze meerdaagse wandeltrektocht ga je genieten van buitenmaaltijden bestaande uit huisbereide en huisgedroogde ingrediënten. Een speciaal menu werd samengesteld bestaande uit vegetarische gerechten en gerechten met vis of vlees.

Jouw veiligheid is voor ons uiterst belangrijk! Sarek biedt veel uitdagingen die andere wildernisgebieden niet hebben. In Sarek vind je geen gemarkeerde paden, geen mobiele dekking, geen wegwijzers en de meeste rivieren hebben geen bruggen. Tijdens deze tocht word je begeleid door twee professionele Zweedse berggidsen die zijn uitgerust met de benodigde veiligheidsuitrusting. Met behulp van deze gidsen heb je zelf niet veel voorkennis nodig. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar sterke benen en waardering voor wilde natuur!

Dit ga je doen!

 • Ontdek al wandelend de hoogtepunten van Sarek Nationaal Park
 • Ga met een kleine groep van 4 tot 8 deelnemers op avontuur
 • Breng de eerste en laatste dag van deze meerdaagse door in een gezellige B&B op basis van halfpension
 • Leer hoe je kunt overleven in dit ongerepte gebied
 • Geniet van heerlijke buitenmaaltijden op basis van huisgemaakte en huisgedroogde ingrediënten

REISPROGRAMMA:

DAG 1 – AANKOMST TE JOKKMOKK:
Op eigen houtje reis je naar Jokkmokk, dit stadje ligt op enkele kilometers ten noorden van de Arctische cirkel. Bij aankomst aan de B&B kan je kennismaken met de gidsen en de rest van je wandelgezelschap. In de namiddag beginnen jullie de trektocht voor te bereiden en wordt het materiaal uitgedeeld. De gidsen geven je advies m.b.t. het inpakken. Extra niet-noodzakelijke uitrusting voor de wandeling kunnen jullie in het gastenverblijf in bewaring geven. ‘s Avonds kan je genieten van een heerlijk 3-gangendiner.

DAG 2 – NAAR DE TOEGANGSPOORT VAN SAREK:
Na een stevig ontbijt in het gastenverblijf begint je avontuur! Een privébus brengt je groep in anderhalf uur naar het startpunt van deze trektocht. Vanaf het startpunt volgt een gemakkelijke wandeling die je opwarmt voor wat je te wachten staat de komende dagen. Rond de middag kan je de eerste glimp opvangen van het nationale park, op dit moment ga je je ook mentaal voorbereiden voor dit epische avontuur. Vandaag kampeer je aan de rand van het nationale park naast de berghut van Aktse. Hier oefen je hoe je best je tent opzet en hoe buiten eten te bereiden. Aktse is de laatste plek op deze trekking waar je kunt genieten van een gemeenschappelijk gebouw en een koude douche. Hier heb je ook een klein winkeltje waar je eventueel wat extra snacks kunt kopen.

Wandelafstand: 16 km / Wandeluren: 6 uur / Positieve hoogtemeters: 60 m

DAG 3 – OP DE TOP VAN SKIERFE:
Vandaag wandelen jullie verder richting Sarek waar jullie de adembenemende top van Skierfe gaan beklimmen. Skierfe is een verticale klif van 500 meter met een verbluffend uitzicht op de Rapa vallei en het deltalandschap ontworpen door de rivier. Er zijn geen woorden om de grootsheid van dit uitzicht te beschrijven. Vanaf jullie kampeerplaats, op een plateau boven de boomgrens, kunnen jullie eveneens genieten van een prachtig uitzicht.

Wandelafstand: 10 km / Wandeluren: 6 uur / Positieve hoogtemeters: 620 m / Negatieve hoogtemeters: 220 m

DAG 4 – DE RAPA VALLEI:
De Rapa vallei is een jungle-achtige vallei en behoort tot het wildste stuk natuur van Zweden. De vallei is gekend voor de elanden die omwille van de bescherming van dit gebied zeer groot worden. Iets moeilijker te spotten zijn de bruine beren die hier leven. Vandaag wandel je door de vallei en volg je een ongemarkeerd pad waar veel wandelaars en dieren je zijn voorgegaan. Je gaat het gevecht aan met rivieren en het ongerepte terrein. Je gidsen zoeken de beste kampeerplek voor je uit in deze groene jungle.

Wandelafstand: 15 km / Wandeluren: 8 uur / Negatieve hoogtemeters: 440 m

DAG 5 – NAAR SNÁVVAVÁGGE:
De trektocht van vandaag brengt je verder door de Rapa vallei en eindigt op een plateau boven de boomgrens, waar jullie het kamp zullen opzetten en neerkijken op een prachtige omgeving. Net als gisteren omvat de trektocht van vandaag rivierovergangen en ruw terrein.

Wandelafstand: 12 km / Wandeluren: 7 uur / Positieve hoogtemeters: 340 m

DAG 6 – BOVENAAN LÅDDEBÁKTE:
Vandaag krijg je de kans om een optionele klim aan te vatten naar de top van Låddebákte. Jullie hebben reeds 4 dagen gewandeld en hebben vermoedelijk wel wat rust nodig. De groep wordt opgesplitst, één groep neemt de omweg via Låddebákte, de andere groep wandelt rechtstreeks naar de volgende kampplaats gelegen op een paar kilometer ten noorden van Låddebákte. De beklimming naar Låddebákte is extreem moeilijk maar de beloning van de extra 3,5 uur wandelen is het adembenemende uitzicht op het roofdierenplein, een doorkruising van stromen die bekend staat als een veel voorkomende doorgang voor roofdieren.

Wandelafstand: 7,5 km (extra 5 km voor de optionele beklimming) / Wandeluren: 5 uur (extra 3,5 uur voor de optionele beklimming / Positieve hoogtemeters: 140 m (extra 560 m voor de optionele beklimming) / Negatieve hoogtemeters: 200 m (extra 560 m voor de optionele beklimming)

DAG 7 – DE RUOHTESVÁGGE VALLEI:
Vandaag wandel je naar de vallei van Ruohtesvágge. In tegenstelling tot de Rapa vallei is het terrein in Ruohtesvágge een stuk vriendelijker. De vallei ligt hoog boven de boomgrens en jullie wandelen langs een ongemarkeerd pad omgeven door heide. Misschien gaan jullie vandaag wat rivieren moeten oversteken. De niet-gesmolten wintersneeuw maakt het oversteken eenvoudiger. Je kampeert vandaag in het midden van de vallei.

Wandelafstand: 15 km / Wandeluren: 7 tot 8 uur / Positieve hoogtemeters: 80 m

DAG 8 – NAAR DE VOET VAN DE BERG ÁHKKÁ:
De trektocht gaat verder door de vallei van Ruohtesvágge en naar de voet van de berg genaamd Áhkká. Áhkká is de hoogste vrijstaande berg van Zweden met een indrukwekkende 1.560 meter van de basis tot de top. Het hele massief is bezaaid met enorme blauwe gletsjers die in het directe zonlicht schitteren. Jullie zetten het kamp op aan de voet van de berg waar jullie kunnen genieten van een prachtig uitzicht in alle richtingen.

Wandelafstand: 15 km / Wandeluren: 7 tot 8 uur / Positieve hoogtemeters: 80 m / Negatieve hoogtemeters: 140 m

DAG 9 – NAAR DE TOP VAN DE ÁHKKÁ BERG:
Op dag 9 kan je genieten van de omgeving van het kamp of je kan het opnemen tegen de koningin van Zweeds Lapland, een andere naam voor de Áhkká berg. Wanneer je deze extra mentale en fysieke uitdaging aangaat, is de beloning zoals altijd een adembenemend uitzicht. Met een heldere hemel kan je Noorwegen zien in het oosten, het Kebnekaise bergmassief in het noorden en Sarek in het zuidwesten. De optionele beklimming is 30 km lang en neemt 12 uur in beslag. De kampplaats is dezelfde als de vorige nacht. Heb je geen behoefte aan de extra uitdaging, dan hoef je vandaag geen stap te verzetten.

Optionele beklimming: Wandelafstand: 30 km / Wandeluren: 12 uur / Positieve hoogtemeters: 1.200 m / Negatieve hoogtemeters: 1.200 m

DAG 10 – TERUG NAAR JOKKMOKK VOOR EEN FEESTJE:
Vandaag is de dag waarop je terugkeert naar de bewoonde wereld. Je vertrekt vroeg op de ochtend voor een 16 km lange trektocht naar het Akkajaure meer. Daar brengt een privéboot jullie naar de overkant van het meer, naar de bewoonde wereld. Aan de overkant van het meer nemen jullie de bus naar de B&B te Jokkmokk. Daar kunnen jullie genieten van een welverdiende warme douche en een smaakvol 3-gangendiner.

Tijdens de 3-uur durende busrit val je vermoedelijk als een blok in slaap want zoals eerder gezegd, dit is niet de gemakkelijkste Sarek wandeltrektocht maar wel de meest lonende!

Wandelafstand: 16 km / Wandeluren: 8 uur / Negatieve hoogtemeters: 360 m

DAG 11 – HET EINDE VAN EEN ONVERGETELIJK AVONTUUR:
Na een stevig ontbijt in de B&B is het tijd om afscheid te nemen van je wandelgenoten. De reis is ten einde en jullie nemen de tijd om dankbaar te zijn voor deze unieke ervaring. Je kan ervoor kiezen om verder op avontuur te gaan door Zweeds Lapland of nog een dag langer in Jokkmokk te blijven. Waarom niet een dagje relaxen in een rustig arctisch stadje na zo’n avontuur?

Praktische informatie:

Data:
Woensdag 20 tot zaterdag 30 juli 2022
OF
Woensdag 17 tot zaterdag 27 augustus 2022

Ontmoetingspunt: Jokkmokk, gelegen in het noorden van Zweeds Lapland. Er zijn verschillende manieren om naar Jokkmokk te reizen. Je kan Jokkmokk bereiken met de nachttrein vanuit Stockholm of met een vlucht naar Luleå en een 2,5 uur durende busrit naar Jokkmokk. Uiteraard kan je het startpunt van deze tocht ook bereiken met eigen wagen.

Logies: Op de eerste en laatste dag van deze reis verblijf je in een kleinschalige B&B te Jokkmokk. Zonder andere toeristen kan jullie groep alle tijd nemen om zich voor te bereiden op dit avontuur. De B&B beschikt over 14 eenpersoonsbedden verdeeld over 6 kamers. Op de eerste en laatste avond wordt een 3-gangendiner geserveerd bestaande uit lokale ingrediënten.

Gedurende de wandeltrektocht overnacht je 8 nachten in een tent van hoge kwaliteit geschikt voor moeilijke omstandigheden. Je kan ervoor kiezen om te overnachten in je eigen tent of een tent te delen met een andere reiziger. Een tent delen zorgt ervoor dat jullie het gewicht kunnen verdelen en wordt daarom aangeraden.

Toegankelijkheid: Deze wandeltrektocht is enkel geschikt voor de zeer ervaren wandelaar. De totale afstand bedraagt 110 km (optioneel kan je nog 35 km hieraan toevoegen voor enkele beklimmingen). De dagelijkse wandelafstand bedraagt tussen de 7,5 en 16 kilometer, hiervoor wordt 5 tot 8 uur per dag voorzien. De minimum leeftijd is 16 jaar. Hou er rekening mee dat het gewicht van je rugzak ongeveer 20 kg zal bedragen.

Prijs: De prijs bedraagt 31.000 SEK per persoon.

Wat is inbegrepen?

 • Overnachting op basis van halfpension in Jokkmokk op de eerste en laatste dag van deze reis
 • Persoonlijke begeleiding door 2 gecertificeerde berggidsen
 • Bewaring van bagage in het guesthouse te Jokkmokk
 • Busrit van Jokkmokk naar Sarek Nationaal Park
 • Ferry over het Akkajaure meer
 • Alle maaltijden (heerlijke zelfbereide maaltijden)
 • Gebruik van rugzak, tent, opblaasbaar slaapmatje en slaapzak
 • Gebruik van een camping-kooktoestel met benodigdheden
 • Aanwezigheid van EHBO-kit en essentiële veiligheidsuitrusting
 • Videocall met één van de gidsen voor vertrek

Prijs is exclusief:

 • Reisverzekering (inclusief repatriëring) en annulatieverzekering
 • Persoonlijke benodigdheden (paklijst verkrijgbaar op aanvraag)
 • Extra snacks
 • Dranken bij je diner in Jokkmokk op de eerste en laatste dag
 • Transport naar en van Jokkmokk
 • Persoonlijke uitgaven

Boeking of bijkomende vragen: Neem contact op via e-mail: sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70