Wandeltocht Kungsleden

Tijdens deze 8-daagse tocht waarvan 6 wandeldagen, leer je de ware essentie kennen van het wandelen in de bergen van Zweeds Lapland. Samen met de gids wandel je door diepe valleien, over ontzagwekkende plateaus, langs steile watervallen en door weelderige Scandinavische bossen. Je wandelt van berghut naar berghut en geniet van het feit dat je geen tent of slaapzak hoeft te dragen. Na een lange wandeldag kan je ontspannen in de houtgestookte sauna en/of afkoelen in één van de talrijke frisse meren of bergrivieren. Samen met de ervaren gids en in een kleine groep van maximum 8 deelnemers, bereidt je heerlijke maaltijden op het gasvuur waarmee de berghutten zijn uitgerust. Dit is de perfecte wandeltocht als je in alle comfort de essentie van de Zweedse bergen wilt ontdekken.

Het Koningspad of Kungsleden is één van de meest populaire wandelpaden van Zweden en wordt sinds het begin van de 20ste eeuw bewandeld door reizigers van over de hele wereld. Tijdens deze tocht wandel je het meest zuidelijke deel van de route, van het kleine bergdorp Ammarnäs tot het dorp Hemavan. Dit deel van het wandelpad vormt een verborgen parel die de hele Scandinavische bergketen samenvat. Indrukwekkende uitzichten over steile U-vormige valleien, hoge met sneeuw bedekte bergtoppen, frisse bergstromen, eindeloze heideplateaus en weelderige Scandinavische bossen, dit alles staat je te wachten tijdens dit avontuur. Omdat dit landschap zo wild en gevarieerd is, vormt het tevens het leefgebied van diverse wilde diersoorten.

Je uiterst professionele Engelstalige gids deelt met jou zijn of haar kennis over de Scandinavische bergketen. Deze gids houdt je niet alleen veilig in ruwe weersomstandigheden maar leert je ook alles wat er te leren valt over de unieke natuur en geschiedenis van dit gebied alsook de wilde dieren die er voorkomen.

Er wordt gewandeld in een kleine groep van 4 tot 8 deelnemers omdat dit het gemeenschapsgevoel bevordert. Jullie hebben allen een gemeenschappelijk doel en daarom wordt van jullie verwacht dat jullie allemaal jullie steentje bijdragen aan de dagelijkse taken die uitgevoerd moeten worden in de afgelegen berghutten. Het hoogtepunt van deze reis is het plezier, de voldoening en de vriendschap die jullie gaan delen.

Tijdens deze wandeltocht verblijven jullie in traditionele afgelegen berghutten. Deze hutten, die beheerd worden door de Zweedse toerismevereniging, zijn primitief maar ook gezellig. Wat staat er allemaal op de planning bij aankomst aan de berghutten? Water halen uit de nabijgelegen bergbeek, hakken van brandhout en het koken van de overheerlijke maaltijden. Na een lange dag kan je tot rust komen in een comfortabel groot stapelbed. Sommige van de berghutten zijn uitgerust met een houtgestookte sauna. Voor veel deelnemers is een verblijf in deze afgelegen berghutten een hoogtepunt van hun wandelvakantie.

Voor en na deze 6-daagse wandeltocht kunnen jullie genieten van comfortabele hotels waar ook 3-gangendiners geserveerd worden. Omdat een verblijf in berghutten behoorlijk intensief kan zijn, worden jullie aan het begin en einde van deze meerdaagse tocht verwend met wat comfort, inbegrepen in de prijs.

Deze wandeltocht is geschikt voor ervaren wandelaars en wordt begeleid door een getrainde en gecertificeerde Zweedse berggids. Je hebt voor deze wandeltocht een goede conditie en een paar goede wandelschoenen nodig. De dagelijkse wandelafstand bedraagt tussen de 8 en 19 kilometer in heuvelachtig terrein. Afhankelijk van je persoonlijke benodigdheden bedraagt de inhoud van je rugzak tussen de 7 en 12 kg bij het begin van deze tocht. Omdat je bij deze tocht begeleid wordt door een professionele berggids, heb je niet veel voorkennis nodig wat betreft het wandelen door de Zweedse bergketen.

Dit ga je doen!

 • Ontdek al wandelend de hoogtepunten van het Koningspad of Kungsleden
 • Ga met een kleine groep van 4 tot 8 deelnemers op wandelavontuur
 • Breng de eerste en laatste dag van deze meerdaagse door in een gezellig hotel op basis van halfpension
 • Dompel je onder in frisse bergrivieren en relax in houtgestookte sauna’s
 • Geniet van adembenemende uitzichten

REISPROGRAMMA:

DAG 1 – AANKOMST TE HEMAVAN:
Op eigen houtje reis je naar een klein bergdorp te Lapland genaamd Hemavan. Bij aankomst aan het hotel Trolltunet maak je kennis met de gids en de andere deelnemers van dit wandelavontuur.

In de namiddag beginnen jullie de 6-daagse trektocht te plannen en voor te bereiden.

‘s Avonds starten jullie dit avontuur in het hotel met een 3-gangendiner, bereidt met lokale ingrediënten.

DAG 2 – WANDELING NAAR AIGERT:
Na een stevig ontbijt in het hotel, is het tijd om in te pakken en te starten met de 6-daagse wandeltocht. Er wacht jullie een private busrit van een 3-tal uur naar het startpunt van deze wandeltocht, een gezellig klein dorpje genaamd Ammarnäs.

De wandeling van vandaag is niet zo lang maar het terrein is wel behoorlijk steil. Na de klim tot boven de boomgrens kan je genieten van een zeer spectaculair uitzicht op de Ammarnäs-delta. De eindbestemming van vandaag, de afgelegen berghut van Aigert, ligt in een spectaculaire omgeving.

Alvorens de avondmaaltijd te bereiden kan je gaan zwemmen in het kleine bergmeer of relaxen in de houtgestookte sauna.

Wandelafstand: 8 km / Wandeluren: 3 tot 4 uur

DAG 3 – ETAPPE SERVE:
Vandaag staat de langste etappe van deze 6-daagse wandeltocht op het programma. Jullie starten de wandeling door een klim naar een prachtig plateau hoog boven de boomgrens gelegen. Hier is vegetatie schaars en soms kan je hier sporen zien van afgelopen winter. Op het hoogste punt van deze etappe nemen jullie een pauze bij de kleine schuilhut van Juovvatjåkka van waar je van een adembenemend uitzicht kunt genieten.

Kort na de pauze te Jouvvatjåkka volgen jullie het neerwaartse pad waarna jullie terechtkomen in een weelderig Scandinavisch bergbos. Verborgen in het bos naast een frisse bergstroom bevindt zich de eindbestemming van vandaag, de afgelegen hut van Serve.

Wandelafstand: 19 km / Wandeluren: 7 tot 8 uur

DAG 4 – TÄRNSJÖN:
Op dag 4 wandel je vooral door het bos. De Scandinavische bergbossen zijn echt bijzonder met hun kleine kromme berkenbomen en grote verscheidenheid aan struiken en moerassen. Het gebied herbergt meer dan 120 vogelsoorten, verschillende soorten kleine knaagdieren, massieve elanden en natuurlijk de Sami-rendieren. Met veel geluk kan je hier misschien enkele zeldzame roofdieren spotten zoals de poolvos, lynx, veelvraat of bruine beer.

Je overnacht in de berghut gelegen naast het Tärnsjön meer waar je je opnieuw kunt wagen aan een zwemmetje of kunt ontspannen in de houtgestookte sauna.

Wandelafstand: 14 km / Wandeluren: 5 tot 6 uur

DAG 5 – WANDELING NAAR SYTER:
De etappe van vandaag brengt jullie langs het Tärnsjön meer. Jullie worden omringd door een prachtig berglandschap en de dichtste beschaving bevindt zich hier op enkele dagen wandelen. Het goed gemarkeerde wandelpad en de loopbruggen verhogen je comfort maar hier in de wildernis is geen electriciteit, geen mobiel netwerk en er zijn geen wegen. Het einddoel van deze etappe is de prachtige berghut van Syter die net boven de boomgrens en naast een wilde rivier is gelegen.

Wandelafstand: 14 km / Wandeluren: 5 tot 6 uur

DAG 6 – NAAR VITERSKALET:
Vandaag zetten jullie de beklimming verder waarna jullie terechtkomen in de enorme U-vormige vallei genaamd Viterskalet. Je wandelt tijdens deze etappe langs groene heide en hoort het gedonder van enorme watervallen in de verte. Je gids legt je tijdens een koffiepauze uit hoe dit indrukwekkende landschap waarin je je bevindt, is ontstaan.

De bestemming van vandaag is de afgelegen berghut van Viterskalet die precies in het midden van deze grote vallei is gesitueerd.

Wandelafstand: 12 km / Wandeluren: 4 tot 5 uur

DAG 7 – DE LAATSTE LOODJES – NAAR HEMAVAN:
Je vat ‘s ochtends de laatste etappe van deze 6-daagse wandeltocht aan. Jullie laten de vallei van Viterskalet achter je en beginnen de afdaling naar het dorp Hemavan. Bij aankomst te Hemavan kan je genieten van een welverdiende douche en sauna. Je viert ‘s avonds het einde van dit avontuur tijdens een heerlijk 3-gangendiner.

Wandelafstand: 11 km / Wandeluren: 4 uur

DAG 8 – HET AFSCHEID:
Na het ontbijt neem je afscheid van je wandelgezelschap en reis je huiswaarts. Ook is het mogelijk om dit avontuur in je eentje verder te zetten of hier enkele dagen langer te verblijven om tot rust te komen alvorens je terugreis aan te vatten.

Praktische informatie:

Data:
Zondag 7 tot zondag 14 augustus 2022
OF
Zondag 4 tot zondag 11 september 2022

Ontmoetingspunt: Jullie vatten dit wandelavontuur aan vanuit Hemavan, een dorp gelegen in het westen van Zweeds Lapland. Er zijn dagelijks vluchten naar Hemavan vanaf Stockholm Arlanda. De luchthaven te Hemavan is op wandelafstand van het hotel gesitueerd.

Vanaf Hemavan, de eindbestemming van de wandeltocht, kan je vliegen op Stockholm of de bus nemen naar één van de grotere treinstations in Zweeds Lapland om van daaruit per trein terug te reizen naar Stockholm.

Logies: Je verblijft de eerste en laatste nacht in hotel Trolltunet waar je een comfortabele kamer tot je beschikking hebt. De maaltijden die hier geserveerd worden, zijn bereid met lokale ingrediënten. Het uitzicht vanuit het restaurant van het hotel is adembenemend.

Tijdens de wandeltocht logeer je in traditionele, afgelegen berghutten. Een verblijf in deze hutten, die beheerd worden door de Zweedse toerismevereniging, vormt een van de hoogtepunten van je reis. Hier leer je hoe je met elkaar moet samenwerken voor een goede ervaring in de Scandinavische bergen. Je deelt een keuken met andere wandelaars en dagelijks staan diverse taken op het programma. De slaapzalen in de berghutten zijn uitgerust met stapelbedden met comfortabele matrassen. Zelf dien je een lakenzak mee te brengen, dekens en kussens zijn ter plaatse beschikbaar.

Toegankelijkheid: Deze wandeltocht is geschikt voor de ervaren wandelaar. De totale wandelafstand bedraagt 78 km. De dagelijkse wandelafstand varieert tussen de 8 en 19 kilometer, hiervoor wordt 4 tot 8 uur per dag voorzien. De minimum leeftijd is 12 jaar. Het niveau van de wandeling is gemiddeld. Hou er rekening mee dat het gewicht van je rugzak ongeveer 7 tot 12 kg zal bedragen bij aanvang van de wandeltocht.

Prijs: De prijs bedraagt 22.000 SEK per persoon.

Wat is inbegrepen?

 • Hotelovernachtingen op basis van halfpension in Hemavan (2)
 • Overnachtingen in de afgelegen berghutten (5)
 • Persoonlijke begeleiding door een gecertificeerde berggids
 • Alle maaltijden vanaf het diner op dag 1 t.e.m. het ontbijt op dag 8
 • Gebruik van een rugzak van 54L
 • Aanwezigheid van EHBO-kit en essentiële veiligheidsuitrusting
 • Videocall met de gids voor vertrek

Prijs is exclusief:

 • Reisverzekering (inclusief repatriëring) en annulatieverzekering
 • Persoonlijke benodigdheden (paklijst verkrijgbaar op aanvraag)
 • Extra snacks
 • Dranken bij de maaltijden in de hotels
 • Transport naar Hemavan
 • Persoonlijke uitgaven

Boeking of bijkomende vragen: Neem contact op via e-mail: sylvia@amazingscandinavia.com of per telefoon +46 (0)70 230 68 70